Publicat 17/6/2019 15:01:48CET

Junqueras optarà a la reelecció com a líder d'ERC en un congrés previst a la tardor

Última jornada del judici del procés en el Tribunal Suprem
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Serà la tercera vegada que mira d'encapçalar el partit, que lidera des del 2011 amb Marta Rovira

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha decidit tornar a presentar-se per renovar el seu lideratge al capdavant del partit, cosa que es decidirà en un procés intern de la formació independentista que començarà a finals d'estiu i conclourà amb un congrés a la tardor.

Ho ha explicat en roda de premsa la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha precisat que el partit ja ha activat tots els "mecanismes" per organitzar el congrés, les bases del qual s'establiran en una reunió del Consell Nacional d'ERC que se celebrarà en breu.

Els congressos d'ERC funcionen en dues fases: primer voten tots els militants per sufragi universal el president i el secretari general del partit, i després se celebra el conclave en què s'aborda l'estratègia política i organitzativa dels quatre anys següents.

El Consell Nacional se celebrarà aviat i acabarà de tancar-ne els detalls, però es treballa amb la idea de celebrar la votació per sufragi universal el 15 de setembre i deixar el congrés a finals de novembre, que podria ser el dia 30.

Junqueras, en presó preventiva des del 2 de novembre del 2017 pel procés de l'1-O, va accedir al lideratge d'ERC el 2011, va revalidar el càrrec el 2015 i sempre ho ha fet fent tàndem amb Marta Rovira, però Vilalta aquest dilluns no ha aclarit si la secretària general tornarà a acompanyar-lo.

Si Junqueras és a la presó, Rovira actualment està exercint de número dos del partit des de Ginebra (Suïssa), on va anar a viure per no comparèixer davant el Tribunal Suprem per la mateixa causa que l'exvicepresident del Govern.

TRAJECTÒRIA

Junqueras va heretar el 2011 un partit amb 10 diputats al Parlament --actualment en té 32-- i sense representació a cap capital de província catalana excepte un regidor a Barcelona, i en vuit anys el partit ha capgirat la situació de manera significativa.

Tant el 2011 com el 2015, Junqueras es va presentar en les eleccions internes per liderar ERC sense candidatures rivals i amb percentatges de suport per sobre del 90%, i va renovar les dues vegades el seu lideratge sense sobresalts i configurant l'executiva que va voler.

Un altre dels punts clau del nou congrés serà la ponència política: en aquest document estratègic és on ERC haurà d'incloure com aspira aconseguir la independència i fins a quin punt la via unilateral entra en els seus plans més immediats.