Actualitzat 26/7/2019 12:13:24 +00:00 CET

Junqueras és el líder català més ben valorat i Torra i Puigdemont suspenen, segons el CEO

- SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO - Archivo

El principal problema per als catalans és la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya

BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

El president d'ERC, Oriol Junqueras, és el líder polític més ben valorat pels catalans, que li donen una nota mitjana de 6,26 sobre 10, mentre que el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont suspenen amb un 4,15 i un 4,31 respectivament.

Així ho reflecteix una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), que va dur a terme entre el 25 de juny i el 17 de juliol --abans del debat d'investidura de Pedro Sánchez-- amb una mostra de 1.500 persones i un marge d'error de 2,53, que ha presentat aquest divendres el director del CEO, Jordi Argelaguet.

A part de Junqueras, els únics líders que aproven són el diputat dels comuns al Congrés Jaume Asens (5,25), la secretària general d'ERC, Marta Rovira --resident a Suïssa per evitar comparèixer davant del Tribunal Suprem en la causa de l'1-O-- i el diputat de la CUP al Parlament, Carles Riera, tots dos amb un 5,10.

Juntament amb Puigdemont i Torra, suspendrien la presidenta dels comuns a la cambra catalana, Jèssica Albiach, amb un 4,66, i els dos líders del PSC que reflecteix l'enquesta: el primer secretari socialista, Miquel Iceta, amb un 4,33, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, amb un 4,66.

Les pitjors valoracions són per al president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa (1,83), el president del PP català, Alejandro Fernández (2,15) i l'exlíder de Cs a Catalunya Inés Arrimadas (2,28).

En funció de la intenció de vot dels enquestats, el líder més ben valorat pels votants del seu propi partit és Puigdemont amb un 8,69, seguit de Junqueras amb un 8,64, mentre que destaca que Albiach és l'única suspesa pels votants de la seva formació amb un 4,77.

Tant Puigdemont com Torra només són aprovats pels electors dels partits independentistes, a diferència de Junqueras, que rep l'aprovació dels comuns a més de la dels votants d'ERC, JxCat i la CUP.

De la mateixa manera, Arrimadas només és aprovada pels votants de Cs i del PP, Iceta pels del PSC i els comuns, i el popular Alejandro Fernández només té una valoració superior al 5 en els electors del PP.

SUSPENEN EL GOVERN I EL GOVERN CENTRAL

En la pregunta sobre quin és el principal problema que té actualment Catalunya, la principal resposta --com ja va passar en l'últim baròmetre del CEO-- és la 'relació Catalunya-Espanya' amb un 38,9%, seguit de l''atur i la precarietat laboral' amb un 31,5% i la 'insatisfacció amb la política' amb un 30%.

L'enquesta també mostra la valoració que fan els ciutadans sobre la gestió del Govern i el Govern central, i tots dos suspenen.

En el cas del Govern, la mitjana se situa en el 3,60; el 55,8% dels enquestats suspenen la gestió de l'executiu català i un 40,5% l'aproven.

Pitjor és la valoració que rep la gestió del Govern central, que rep una mitjana d'un 2,99 i el 67,9% la suspenen, mentre que un 29,7% l'aproven.