Publicat 14/2/2019 12:52:34CET

Junqueras justifica l'1-O i la declaració d'independència perquè el Govern espanyol es va negar a negociar

L'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras
Pool

MADRID, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

L'exvicepresident de la Generalitat i president d'ERC, Oriol Junqueras, ha justificat davant del Tribunal Suprem els fets que van tenir lloc durant la tardor del 2017 --amb el referndum de l'1-O i la declaració d'independncia-- en qu malgrat els seus intents de dileg que va dur a terme el Govern catal, l'Executiu de Mariano Rajoy es va negar a negociar. "La cadira de davant sempre ha estat buida", es va justificar.

Així ho ha afirmat en una manifestació de carcter molt polític a les preguntes del seu advocat Andreu Van den Eynde, que no ha estat tallat pel tribunal malgrat no referir-se a cap dels fets concrets que li imputa tant la Fiscalia com la resta d'acusacions personades en la causa.

Junqueras ha recordat que la proposta de reforma estatutria va ser insuficient si bé reconeixia que el 90 per cent del Parlament li va donar suport: "Jo vaig votar que no en aquell moment, el 16 per cent del vot en contra no és que ho fes per considerar la reforma excessiva, sinó el contrari, insuficient", ha reblat.

LA SENTNCIA DEL TC "VA DEVASTAR" L'ESTATUT

També s'ha referit a la campanya de recollida de signatures contra l'Estatut impulsada per diverses personalitats del PP com la que era presidenta del partit a Madrid Esperanza Aguirre --sense citar-la expressament-- que al seu parer no eren contra aquesta reforma, sinó "contra Catalunya".

Ha afegit que la sentncia que va dictar el Tribunal Constitucional després de ser recorreguda la norma "va devastar aquell Estatut" i va deixar la societat en una "situació d'orfandat".

Junqueras ha insistit que va haver-hi en tot moment un "esfor de dialogar i aconseguir una sortida política" a la situació a Catalunya "davant del'evidncia que la proposta estatutria ha estat invalidada".

Així, ha recordat que va haver-hi moltes altres propostes, com fer una consulta sobre independncia, i es van demanar debats al Congrés dels Diputats i dileg múltiples vegades entre el 2012 i el 2017: "La nostra proposta per aconseguir una solució política segueix vigent", ha dit.

En ser preguntat pel seu lletrat si les propostes de dileg presentades pels altres partits polítics durant aquest temps són "meres retriques", Junqueras ha qualificat d'"ironia gairebé cruel" que aquells que no dialoguen "acusin els que volen dialogar".

Ha insistit que no fan més que proposar "honestament" aquest dileg per "a la taula la cadira est buida", la qual cosa no ha passat en el cas d'altres conflictes internacionals com els que han enfrontat Sucia i Noruega o el Regne Unit i Irlanda.