Publicat 01/07/2019 13:39

Junqueras insisteix al Suprem que acudeixi al TJUE perquè determini des de quin moment gaudeix d'immunitat parlamentària

Oriol Junqueras durant el judici al Tribunal Suprem (arxiu)
Pool - Archivo

Assenyala que els Estats membres no poden establir nous requisits que alterin el llistat de diputats en el Parlament Europeu

MADRID, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

La defensa de l'ex-vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, jutjat pel procés independentista, ha reiterat la seva petició al Tribunal Suprem perqu presenti una qüestió prejudicial davant el Tribunal Europeu de la Unió Europea (TJUE) i determini el moment en el qual un diputat electe en el Parlament Europeu est protegit per la immunitat parlamentria.

Així ho ha manifestat en un escrit amb data d'aquest diumenge al Tribunal Suprem, després que el tribunal que ha jutjat el procés independentista emplacés les parts a informar sobre la convenincia d'acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), tal com va sollicitar l'advocat de Junqueras en un recurs de súplica a mitjans de juny.

La defensa de Junqueras, exercida per l'advocat Andreu Van den Eynde, explica en el seu escrit que el motiu pel qual suggereix acudir al tribunal de Luxemburg és perqu "delimiti els poders de les autoritats nacionals a l'hora de decidir els requisits complementaris que poden exigir una vegada finalitzat el procés electoral a un ciutad després de la seva proclamació com a diputat electe".

Per també perqu determini el "moment" en el qual la persona que ha estat electa com a diputada del Parlament Europeu té immunitat parlamentria. És a dir, esclarir si est protegit des de la proclamació com a diputat i per tant se li permet realitzar els trmits per prendre possessió com a eurodiputat. En cas contrari, diu l'advocat, "se li estaria atorgant a les autoritats nacionals un poder que no es deriva de l'acta electoral europea".

NO EXISTEIX NORMA EN L'ORDENAMENT JURÍDIC ESPANYOL

Van den Eynde exposa al llarg del seu escrit de deu pgines que no existeix cap norma en l'ordenament jurídic espanyol que estableixi algun tipus de restricció o limitació per accedir a un crrec electe d'una persona que ha estat triada en unes eleccions, en aquest cas en les del passat 26 de maig al Parlament Europeu.

Afegeix que encara que la legislació europea pugui remetre's en ocasions a la normativa estatal en aspectes relatius als processos electorals, al seu entendre, aix no faculta un Estat membre a "establir condicions, després de la celebració de les eleccions, que suposin un bloqueig a l'accés a la condició de diputat europeu o dificultin l'exercici del crrec representatiu sense establir clars criteris de proporcionalitat i previsibilitat legal".

"Una vegada proclamats els resultats electorals, els Estats no poden establir nous requisits que alterin el llistat de diputats electes resultants de la proclamació oficial", subratlla l'advocat en el seu escrit.

Així mateix, en resposta als informes de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat que consideren que és innecessari plantejar la qüestió prejudicial, l'advocat considera que la situació en la qual es troba el seu client sobre si gaudeix d'immunitat parlamentria després de ser triat eurodiputat no és un "acte clar" ni tampoc un "acte aclarit", doncs el TJUE "no s'ha pronunciat expressament sobre les qüestions d'objecte d'interpretació divergent".

Per aix, entén que és necessari acudir al tribunal de Luxemburg per evitar que una "decisió controvertida" pugui donar lloc a una "suspensió indefinida i generalitzada del dret de participació política del qual gaudeix el meu mandant".

EVITAR EL SUPLICATORI

A més, aprofita l'escrit per afirmar que l'"únic objectiu" del Tribunal Suprem per impedir Junqueras jurar o prometre la Constitució Espanyola i obstaculitzar la presa de possessió com a eurodiputat, és "evitar la sollicitud del suplicatori per ser jutjat". Segons Van den Eynde la conseqüncia d'aix és modificar "la configuració política del Parlament Europeu sorgida a partir de les eleccions, la qual cosa afectaria també el bon funcionament i independncia del Parlament Europeu".

Entre les qüestions prejudicials que sollicita, la defensa de Junqueras vol que es pregunti al TJUE si suposa una violació dels drets del republic que no se li permeti exercir d'eurodiputat havent-hi un informe del grup de treball de detencions arbitrries de l'ONU que reclama la seva posada en llibertat immediata.

Una altra de les qüestions que vol que el Suprem plantegi a la justícia europea és si la immunitat parlamentria als eurodiputats existeix des del moment de la seva elecció i no des que recullen l'acta, i si aquesta immunitat protegeix Junqueras "davant de mesures cautelars de naturalesa penal" com per exemple la presó provisional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés