Junqueras demana ser acreditat com a eurodiputat, però la JEC li recalca que ha d'acatar la Constitució en persona

Publicat 21/10/2019 16:56:54CET
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, a l'hemicicle del Congrés
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, condemnat a tretze anys de presó per sedició i malversació en la causa de l'1-O, ha adreçat un escrit a la Junta Electoral Central (JEC) per sol·licitar que li expedeixi la credencial d'eurodiputat electe, però l'organisme arbitral li ha recordat que per fer aquest tràmit ha d'acatar la Constitució en persona i que no n'hi ha prou amb l'acta notarial que ha presentat.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) té pendent resoldre si Junqueras gaudeix o no d'immunitat pel fet d'haver estat proclamat eurodiputat electe. L'exvicepresident del Govern defensa que sí i esgrimeix que ha estat jutjat pel Suprem malgrat ser immune i, per tant, ha d'anul·lar-se la condemna que li han imposat.

Junqueras va encapçalar la llista d'Ara Repúbliques (la coalició d'ERC amb Bildu i BNG) en les eleccions europees del passat 26 de maig, però no va arribar a prendre possessió del seu escó perquè el Tribunal Suprem va denegar-li el permís per ser traslladat al Congrés a prometre la Constitució davant la JEC.

El que sí li havia permès va ser prendre possessió com a diputat del Congrés després de les eleccions del 28A, en què va ser número u per Barcelona. Això sí, no va arribar a exercir perquè immediatament va ser suspès per estar processat per un delicte de rebel·lió. Amb la dissolució de les Corts, va perdre la condició de diputat.

Una cop coneguda la sentència i mentre el TJUE dirimeix la seva immunitat, Junqueras va demanar a la JEC que li expedeixi la credencial acreditativa de la condició d'eurodiputat electe i va adjuntar una acta pública notarial, remesa al centre penitenciari de Lledoners, on es troba empresonat.

Però la Junta Electoral ha respost que ja li va contestar al juny davant una petició semblant i segons l'escrit de la JEC, recollit per Europa Press, li recorda que els candidats electes han de jurar o prometre acatament a la Constitució davant la JEC durant els cinc dies següents a la seva proclamació.