Publicat 27/9/2019 11:31:10 +02:00CET

Junqueras demana a l'Eurocambra que se'l reconegui com a eurodiputat per aparèixer en la llista de resultats del BOE

Junqueras a l'Audiència Nacional (arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSEL·LES, 27 set. (EUROPA PRESS) -

L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha remès una carta a la comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu en la qual demana que se'l reconegui com a eurodiputat per aparèixer en la llista de resultats oficials que va publicar el BOE el 14 de juny.

El líder independentista també reclama a l'Eurocambra en la seva missiva, a la qual ha tingut accés Europa Press, que declari contrària a la llei electoral europea l'obligació de jurar o prometre la Constitució per poder recollir l'acta d'eurodiputat.

En concret, insta la institució comunitària a tenir en compte els resultats oficials de les eleccions europees del passat 26 de maig publicats en el BOE el 14 de juny, en els quals apareixien tant Junqueras com l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, i no la llista que va notificar la Junta Electoral uns dies després en la qual ja no apareixen els tres polítics independentistes.

En l'escrit remès a la comissió parlamentària, Junqueras defensa que quan existeix una "discrepància" entre la llista de resultats i el document notificat a la Unió Europea, ha de prevaler la primera "seguint el principi de jerarquia establert per la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE (TUE).

"En aquestes circumstàncies, el president del Parlament (Europeu) hauria de convidar les autoritats competents a Espanya a notificar al Parlament sense retard els noms de tots els diputats electes, inclosos Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín", afirma la carta.

A més a més, Junqueras afegeix que si Espanya es nega a comunicar la declaració "oficial" dels resultats, l'Eurocambra hauria de tenir en compte en qualsevol cas els resultats que es van publicar en el BOE el 14 de juny.

D'altra banda, el líder d'ERC demana al Parlament Europeu que declari que el procediment de jurar o prometre la Constitució és contrari a l'article 8 de la Llei Electoral europea perquè "envaeix l'àrea de competències de la UE per regular el procediment electoral".

Junqueras explica en el document que, segons la Llei Electoral europea, el procediment electoral que ha d'aplicar-se és el dels estats membre, però acaba quan l'estat membre declara oficialment els resultats.

En la mateixa línia, apunta que qualsevol requisit establert a nivell nacional "no hauria d'infringir el dret a la participació política i la representació" recollit tant en la Constitució espanyola com en la Carta Europea de Drets Fonamentals.