Publicat 5/5/2019 16:04:41 +02:00CET

El judici encara a partir d'aquest dilluns l'última fase dels testimonis amb la declaració de Trias

El tribunal preveu escoltar la setmana vinent més de 40 agents de quatre cossos policials diferents
Señal de TV del Tribunal Supremo - Archivo

MADRID, 5 maig (EUROPA PRESS) -

El judici pel procés independentista al Tribunal Suprem es reprèn aquest dilluns, a partir de les 10.00 hores, amb la testifical de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que donarà pas als primers testimonis de la defensa de l'ex-president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, qui ha proposat citar, entre altres, dirigents de l'associació i una trentena d'activistes.

El tribunal que presideix el magistrat Manuel Marchena ha assenyalat per a aquesta setmana des del dilluns 6 de maig fins al dijous, dia 9 -el que és habitual és que només fixi de dimarts a dijous--, la celebració de la vista oral contra els 12 líders independentistes per encarar la recta final de la fase testifical, que es preveu que conclogui aquest mes de maig. Segons l'última diligència d'ordenació, en aquests quatre dies es preveu escoltar els testimoniatges de gairebé 70 persones.

En primer lloc, demà estan citats Irineo Alvarado, membre d'una mesa electoral l'1 d'octubre de 2017 i quatre agents dels Mossos d'Esquadra. Després serà el torn de Trias --candidat per la llista de Junts al Parlament Europeu després del veto de la Junta Electoral a l'ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont-- i Martí Olivella, activista i fundador del moviment per la pau a Catalunya en la dècada de 1970.

A la tarda estan convocats un altre mosso i els primers testimonis cridats per la defensa de Sànchez, exercida per l'advocat Jordi Pina. Es tracta del dirigent de l'ANC Pere Miralles; Antoni Morral, diputat del Parlament i secretari general de Crida Nacional per la República, el partit de Puigdemont promogut des de Bèlgica; Jordi Vilarasau; dirigent de l'Assemblea; i Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya.

Així mateix, els set magistrats que conformen el tribunal tenen previst conèixer aquest dilluns les versions sobre els fets del comissari cap de la regió policial central de Mossos d'Esquadra, Sergio Plá i el conseller de Sindicat de Comandaments de la policia autonòmica, Josep Gulliot, les declaracions del qual, sol·licitades per la defensa de l'exconseller català d'Interior Joaquim Forn, estaven previstes per dimarts passat.

EMPRESARIS, ACTVISTES I PROFESSORS, ENTRE ELS TESTIMONIS

El dimarts 7 de maig compareixeran l'empresari Joan Porras i els activistes Virginia Martínez, Pere Sitjá, Carme Budé, Elisabet Domingo, Martí Carreras, Pere Font, Glória Segarra, Josep Fort, Mercè Alegre, Jordi Cuyàs, Joan Cabanes, Enric Climent, Jesús Bricolle, Miriam Camp i Agustí Ferrer.

També estan citats Víctor Manuel Suñé Socias, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya; Joaquim Vallès Dalmau, director comercial; Antonio Taules, empresari; l'escriptora María Dolors Prats; Francesc Xavier Almirall, de l'oficina del pla de seguretat vial del Servei Català de Trànsit; i Adriano Raddi, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

L'endemà, dimecres 8 de maig, està prevista la declaració, també com a testimonis de la defensa de Sànchez, d'altres activistes: Guillem Galceran, Marga Borras, Josep Lluís Torres, Rosa Arboix, Carles Valls, Jacint Borrás, Josep Marimon, Miquel Bernat Laporta, Jordi Roca Nicolau, Josep Grima, Lluís Peris, Jordi Roset, Montserrat Higueras i Guadalupe Prades.

Així mateix, el tribunal ha convocat Agustí Valls, enginyer industrial; Joan Torres, director d'una oficina de Caixabank a Tarragona; Antoni Sala, empresari; l'escriptor Alfons Barceló; Joaquín Palau, cap de la Gerència de Compres; l'advocada Isabel Castell; el directiu Jordi Vidal; i Francesc Joaquim García Rabella, professor a la Universitat Politècnica de Barcelona.

Finalment, el dia 9 de maig, 'desfilaran' més activistes, així com membres de l'ANC: Joan Manuel Andreu, Rafael Martín López, Núria Riera, Carme Baque Puig, Antoni Caralt, Rosa Poch, Venanci Saborit i Nemesio Fuentes Pulido.

També declararan altres testimonis com Albert Gómez i Capella, gerent; Antoni Altaió, portaveu de l'Associació per la defensa i Estudi de la Natura; el tècnic de projectes Xavier Figuerola; i Josep Joventeny, columnista a El Punt Avui.