Publicat 24/7/2020 17:36:57 +02:00CET

El judici als exmembres de la Mesa del Parlament, vist per a sentència

Judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra els exmembres de la Mesa del Parlament Anna Simó (ERC), Ramona Barrufet, Lluís Corominas, Lluís Guinó (JxSí) i l'exdiputada de la CUP Mireia Boya. Barcelona, 21 de juliol del 2020.
POOL

Simó, Barrufet, Corominas, Guinó i Boya s'enfronten a 20 mesos d'inhabilitació

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El judici als exmembres de la Mesa del Parlament Anna Simó (ERC), Ramona Barrufet, Lluís Corominas, Lluís Guinó (JxSí) i l'exdiputada de la CUP Mireia Boya per un presumpte delicte de desobediència per tramitar resolucions del procés sobiranista ha quedat vist per a sentència aquest divendres, després de tres jornades de judici.

La sala que presideix Jesús María Barrientos haurà de dictar sentència davant la petició de les acusacions, que sol·liciten 20 mesos d'inhabilitació perquè consideren que van desatendre els dictàmens del Tribunal Constitucional (TC), mentre que les defenses reclamen l'absolució de tots els acusats.

El tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Pedro Ariche, ha replicat als acusats que no es tracta d'un judici polític, no es jutgen ni idees ni ideologies", i s'ha oposat a la petició de les defenses d'invocar la inviolabilitat parlamentària, perquè considera que els seus actes no estan inclosos en aquesta condició de diputats.

La representant de l'Advocacia de l'Estat Beatriz Vizcaíno considera que Simó, Barrufet, Corominas, Guinó i Boya "es van negar reiteradament a complir els mandats del TC", i a l'argument dels acusats que no van rebre cap notificació del tribunal, ha contestat que, com a representants públics, estaven obligats a complir la lleis igualment.

L'acusació popular, que exerceix Vox, va retirar en l'inici del judici la petició de condemnar-los per un delicte d'organització criminal --pel qual demanava una condemna de 12 anys de presó--, i ha assegurat que quan van tramitar les lleis de desconnexió "eren plenament conscients" que contravenien la Constitució.

En canvi, l'advocada dels exdiputats de JxSí, Judit Gené, ha defensat que no van tramitar les iniciatives parlamentàries per desobeir el TC sinó a favor del dret a la participació política, "en defensa del Parlament i de la legitimitat dels diputats, els grups parlamentaris i de les persones que van votar la composició de òrgan legislatiu".

L'advocat de Simó, Raimon Tomàs, ha defensat que l'exdiputada va actuar sempre d'acord amb el Reglament del Parlament, i ha criticat que "el dret de participació política estaria buit de contingut si els representants de la ciutadania no poguessin determinar el contingut de les iniciatives que presenten".

L'advocat de Mireia Boya, Carles López, ha assegurat que el procés ha estat un judici contra l'independentisme, i que Boya ha estat acusada "per ser diputada, exercir com a tal i mirar de complir el seu programa electoral".

LLEIS DE DESCONNEXIÓ

En la causa es jutgen les resolucions relacionades amb el procés sobiranista que la Mesa del Parlament va tramitar en la legislatura anterior i que el TC va impugnar reiteradament.

També s'ha debatut la ratificació en el ple de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent i els comptes del 2017, que incloïen una partida suposadament dedicada a referèndums que es va declarar inconstitucional.

Així mateix, s'acusa els exmembres de la Mesa de tramitar la proposta de llei del referèndum i de transitorietat jurídica, que la cambra va votar en els plens del 6 i 7 de setembre del 2017, com també la resolució de la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017.

En les tres jornades de judici han comparegut com a testimonis: l'exlletrat major del Parlament Antonio Bayona, el secretari general, Xavier Muro; l'ex-secretari general Pere Sol i l'expresident Ernest Benach.

També els membres de la CUP Albert Botran i Gabriela Serra, l'exdiputat de SíQueEsPot Albano Dante-Fachín, el diputat d'ERC al Parlament Ferran Civit i el diputat de Demòcrates Antoni Castellà.

Contador