Publicat 02/10/2015 14:22

JpD demana aclarir si Lesmes va pressionar el president del TSJC per accelerar la querella a Mas

Demana a Catalá que eviti manifestacions que interfereixin en la independència judicial

MADRID, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

Jutges per la Democràcia (JpD) ha reclamat aquest divendres al president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, que aclareixi informacions "que no han estat desmentides" i que apunten que s'hauria "interessat directament" per la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per la consulta sobre la independència del 9 de novembre.

Segons les esmentades informacions, Lesmes s'hauria posat en contacte amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, per reclamar-li rapidesa en la instrucció de l'esmentada causa.

"Les esmentades pressions serien impròpies de qui presideix l'òrgan constitucional que ha de garantir la independència judicial", segons l'associació independent de jutges, que sol·licita "que s'aclareixi la veracitat d'aquests fets, que se sumarien a altres actuacions de Lesmes favorables al Govern al qual deu el seu càrrec".

GIMENO ACABA EL SEU MANDAT

Jpd recorda que Gimeno, que pertany a aquesta associació, esgotarà aviat el seu mandat, "i seria molt censurable que es produïssin maniobres per evitar la seva continuïtat en el càrrec en el cas que el tribunal no es plegués a determinats interessos partidistes".

Afegeix que sobre aquest tipus d'actuacions es té "un precedent molt pròxim" com ho ha estat la recent decisió de no renovar com a president de la Sala Tercera del Tribunal Suprem a José Manuel Sieira, "un magistrat independent que havia adoptat decisions que no han estat del grat del Govern" espanyol.

Segons l'esmentada associació en l'esmentada actuació "va tenir un paper decisiu el mateix Carlos Lesmes" i que precisament per aquesta raó tant JpD com altres associacions de jutges i una organització defensora dels drets humans van presentar una queixa davant de la Relatora Especial sobre Independència Judicial de l'ONU.

Des de Jutges per la Democràcia exigeixen "respecte al jutge instructor que està actuant en la querella contra Mas i reiteren que el tribunal "actuarà amb criteris estrictament jurídics".

"Desgraciadament les interferències polítiques en aquest assumpte van començar des del principi, en presentar-se una querella per part de la Fiscalia General de l'Estat després d'unes indissimulades pressions públiques des de l'àmbit polític, amb dirigents que es van expressar com si el ministeri publico fos a actuar al seu dictat", afegeixen.

Tot i això, JpD considera que la realitat és que l'òrgan judicial competent està investigant els fets denunciats i "resulta inadmissible qualsevol pressió cap a les seves actuacions".

Per aquesta raó, reclamen "responsabilitat institucional, així com recordem que la separació de poders és un principi bàsic d'una societat democràtica", i insten al Govern i al CGPJ "que no reiterin els seus constants intents d'instrumentalització partidista dels nostres òrgans judicials".

QUEIXA CONTRA EL MINISTRE

D'altra banda, JpD sol·licita expressament al ministre de Justícia, Rafael Catalá que, en relació amb la citació judicial de Mas i altres càrrecs per l'organització de la consulta del 9-N, s'abstingui de "fer afirmacions que representin interferències partidistes en la independència de la judicatura i erosionin la credibilitat de la ciutadania en el nostre sistema judicial".

L'associació progressista de jutges es refereix a unes recents manifestacions en les quals el ministre assenyalava que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia optat per ajornar l'esmentada decisió en funció del calendari electoral.

"Les esmentades manifestacions han estat abocades amb l'aparença que el citat ministre té capacitat de decisió sobre les resolucions judicials i sobre les raons de les mateixes", considera el JpD, redundant en la idea que "els tribunals segueixen l'estratègia del Govern o del partit que ho sustenta".

"Com no és la primera vegada que el ministre de justícia indica el que fan o han de fer els òrgans judicials, hem de recordar-li que vivim en un Estat de Dret amb separació de poders, i que el tribunal que instrueix l'esmentada causa actua de manera independent i adopta les seves decisions al marge de qualsevol expectativa política", afegeix.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés