Publicat 27/4/2020 22:21:02 +02:00CET

Josep Vicent Boira defensa que el Corredor Mediterrani ara és "més essencial que mai"

   Vaticina una "globalització regionalizada" amb cadenes de proveïment més properes i resilientes

   BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

   El comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha defensat que en aquests moments és "més essencial que mai" perquè la pandèmia de coronavirus l'ha convertit en un element estratègic de supervivència econòmica.

   Així s'extreu de la trobada telemàtica que, sota el cicle 'Infraestructures per una Barcelona del segle XXI', ha organitzat el Cercle d'Economia aquest dilluns i que ha presentat el president d'IdenCity i exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

   "El corredor és més essencial que mai. Aquesta crisi ha accelerat el que ja pensàvem anteriorment", ha raonat, i ha dit que, si no s'aposta pel Corredor Mediterrani, no arribarà el canvi de model necessari.

   Ha cridat a fer una reflexió sobre el model d'infraestructures que s'estan construint, i ha defensat la necessitat que el Corredor Mediterrani tingui vies d'ús mixt, tant per a diferents velocitats, com per a persones i mercaderies: "Això passa des de Barcelona fins a la frontera i la idea seria estendre-ho".

   "Espanya corre un risc extra perquè no podríem ser proveïts ni enviar a Europa menjar en trens perquè tenim un ample de via diferent. La nostra aspiració és que el Corredor Mediterrani tingués un ample internacional. Espanya no pot ser una illa ferroviària", ha advertit.

   Per Boira, s'ha de complementar el model de producció 'just-in time' amb el 'just-in case' per evitar que hi hagi unes dependències excessives d'una cadena de valor "tan fràgil".

GLOBALITZACIÓ REGIONALIZADA

   Ha vaticinat que s'avançarà cap a una globalització regionalizada, amb una major atenció als conceptes de proximitat i unes cadenes de proveïment més properes i resilientes, com els corredors, impulsats per una necessitat empresarial i social, i no política.

   "La globalització regionalizada ens ha de portar a infraestructures de mitja distància, com el Corredor Mediterrani, que uniria geografies productives. Per això són tan importants infraestructures com el Corredor Atlàntic, el Corredor Alpí i Corredor Bàltic, en aquesta volta a la geografia de la mitja distància, on serà més fàcil proveir-se", ha defensat.

   A més, Boira considera que amb el coronavirus s'ha produït una afirmació de la vulnerabilitat de la societat i el sistema, ja que, segons ell, els sistemes de transport actuals funcionen de forma molt precisa quan van bé, però generen problemes quan hi ha interrupcions.

EUROPA

   Per Boira, la pandèmia també confereix un to diferent a una sèrie de polítiques que s'estaven impulsant des de la Unió Europea (UE), fent-les "més brillants", com el 'Green New Deal', i que, per tant, ara és el moment d'accentuar-les.

   Per la seva banda, Hereu ha assenyalat que ara s'obre una nova etapa en la qual caldrà innovar, obrint dimensions sense negar res, i que això passa per enfortir el projecte europeu, la qual cosa significa enfortir el seu valors, així com millorar el procés productiu, que passa per una bona logística, un bon transport i bones infraestructures de connectivitat, en les seves paraules.

   "En tot cas, només junts podrem abordar aquests reptes. Solament tots els europeus podrem desenvolupar un 'Green New Deal' que permeti aliar-nos amb cap a una nova transició", ha afirmat.

el més llegit

 1. 1

  Instal·len a Mataró una llamborda en record de l'exministre anarquista Joan Peiró davant de l'última casa on va viure

 2. 2

  Unes 300 persones fan una cadena humana a Tarragona per denunciar que les mesures sanitàries a l'aula són "insuficients"

 3. 3

  Detenen a Bordeus l'acusat de matar a punyalades un home aquest dissabte a Lleida

 4. 4

  Messer inverteix 35 MEUR en una nova planta de producció al polígon petroquímic sud de Tarragona

 5. 5

  Encontats homenatja Josep Vallverdú amb una escultura del popular personatge Rovelló a la plaça del Pou de Balaguer