Publicat 28/01/2019 22:15

Josep Piqué creu que Espanya seria més rellevant si tingués més "cohesió interna"

Li agradaria que Catalunya "deixés d'estar profundament dividida i dominada per discursos polítics divisius"

BARCELONA, 28 gen. (EUROPA PRESS) -

L'exministre Josep Piqué ha afirmat que li agradaria que Espanya tingués una actitud més proactiva i no fos tan feble políticament a nivell internacional i ha assenyalat que la projecció exterior de qualsevol país est íntimament lligada amb la seva cohesió interna: "I aquí ho deixo perqu segurament vosts m'entenen perfectament".

Així ho ha manifestat aquest dilluns a la conferncia que ha realitzat al Cercle Financer de la Societat Econmica Barcelonina d'Amics del País (Sebap) sota el títol homnim del seu llibre 'El món que ens ve'.

Preguntat pel futur de Catalunya, Piqué ha assegurat que dependr del que els seus ciutadans vulguin i ha explicat que li agradaria que la comunitat "deixés d'estar profundament dividida i dominada per discursos polítics divisius i que consideren que la meitat del país no es digna de ser considerada com a tal".

"El dia que superem aquestes coses segurament haurem donat un primer pas per jugar un paper més rellevant que fins ara. I aix est lligat al tema tecnolgic, per la tecnologia ens est plantejant uns problemes tics absolutament considerables.", ha afegit, en referncia a la desaparició dels intermediaris i la creena que cada vegada prenem decisions més lliurement.

POPULISMES I NACIONALISMES

Piqué ha alertat de l'arribada d'un món en el qual occident s'est replegant i en qu Europa est sumida en una crisi d'identitat després de no gestionar bé ni l'expansió cap a l'est ni els fluxos migratoris, a més d'haver sofert els efectes de la gran recessió.

Ha asseverat que, per primera vegada, el món unipolar que va sorgir després de la caiguda de la Unió Sovitica ha d'enfrontar-se a adversaris interns com "els populismes i nacionalismes", els quals, ha agregat, volen afeblir els valors del liberalisme com la democrcia representativa i l'economia de mercat, entre uns altres.

Per aix, ha demanat a la platea que es pensin molt el vot en les eleccions al Parlament Europeu, previstes pel 26 de maig: "Correm el risc de no tenir un parlament europeu europeista. Ens juguem moltes coses", ha assegurat, i ha afegit que el problema no és l'absncia d'idees, sinó de voluntat política i lideratge.

"MÓN POSTOCCIDENTAL"

Piqué ha assenyalat que la quarta revolució industrial, a diferncia de les tres anteriors no és estrictament occidental, de manera que s'ha generalitzat i ja no ha estat monopolitzada per aquesta regió del món: "Estem en un món postoccidental".

Ha recordat que les telecomunicacions han passat per diverses transformacions "molt profundes" i que la tecnologia est canviant la forma de treballar, consumir i viure.

Ha raonat que la humanitat ha passat de la unipolarización, amb els Estats Units al capdavant, a una desoccidentalización del món d'una manera vertiginosa.

"Occident cada vegada pesa menys, probablement pesa menys des de la transmissió de la influncia social i cultural perqu hi ha altres poders que ho ocupen de forma creixent", ha reflexionat.

Segons Piqué, aquest canvi global ha vingut afavorit pel "redesplegament" de Xina, la voluntat de Rússia de tornar a ser una gran potncia i pel replegament del món anglosaxó, amb el Brexit i la política allacionista i de l''America first' dels Estats Units com a elements paradigmtics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés