Publicat 31/05/2020 12:09CET

Josep Canós (Enginyers): Catalunya pot ser capdavantera en salut sincronitzant medicina i tecnologia

Placa de test ràpid del coronavirus
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El degà del Col·legi defensa que hi ha clústers, investigació i capacitat tecnològica per liderar

BARCELONA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, ha defensat que per ser "capdavanters" en salut cal sincronitzar medicina i tecnologia, i que Catalunya ja té els clústers, la investigació i la capacitat tecnològica per liderar el sector.

En una entrevista d'Europa Press, Canós ha apostat per orientar el futur a complementar l'àmbit sanitari des del món tecnològic, ja que hi ha els recursos per fer-ho.

Ha destacat que el coneixement del món de la medicina i els sanitaris és important, però també que gran part de la capacitat ve donada per la tecnologia: "La medicina ha avançat al ritme que ha avançat la tecnologia".

"S'ha vist que tenim centres d'investigació, un bon sector farmacèutic, empreses de producció de material sanitari, i per tant tenim un ecosistema capaç de ser capdavanter en certs temes del món sanitari. I això s'hauria d'impulsar", segons ell.

Josep Canós considera que la pandèmia ha reflectit que manca indústria bàsica, pròpia o europea, per determinats productes que fins ara no s'és capaç de fabricar, com les mascaretes.

Per això planteja reflexionar sobre com part de la indústria s'ha transformat improvisadament en indústria sanitària: segons ell, aquesta ha treballat amb alts estàndards de productivitat, encara que amb algunes mancances.

LOCALITZACIÓ I LOGÍSTICA

"Aquest és l'exemple paradigmàtic, però et fa reflexionar sobre les cadenes de logística, sobre que l'únic condicionament per a les licitacions sigui el preu. Això sí canviarà", i ha augurat que arribaran nous condicionants procedents del món logístic, com el lloc de fabricació, la distància i el temps de reacció.

Ha destacat que aquests factors marquen una certa localització: "Vam tenir processos de deslocalització. Doncs segurament tindrem processos de localització de fabricació més a prop del consum".

LA INDÚSTRIA DÓNA "EQUILIBRI"

Per a Canós, és fonamental tenir una bona base industrial per tenir un país més equilibrat davant possibles crisis "per pandèmies o de tipus econòmic" que vinguin, i considera evident que Catalunya no pot viure només del sector turístic, sinó d'altres.

"I l'industrial és el que et dóna aquest equilibri. I ara s'està veient que, a la que pateix el sector turístic... D'aquí la nostra aposta de dir que l'únic sector que pot donar una estabilitat per sortir ràpidament de la crisi és l'industrial", ha afegit.

Canós ha advertit que Catalunya no té matèria primera, excepte les potasses, i que ha hagut de basar part de les seves riqueses en incorporacions al món industrial, una tendència que veu necessari mantenir per equilibrar l'economia i fer-la més resistent davant possibles problemes de futur.

"Això no es crea d'avui per a demà, però sí és important tenir, com a país, una idea clara de cap a on vols anar i cap a on sincronitzes esforços entre administracions i sector privat", ha conclòs.

INDÚSTRIA DE RENOVABLES

A més del sector salut, creu que cal comptar amb quatre o cinc sectors importants; entre ells, la transformació energètica cap a la generació d'energies renovables.

Però, per a això, cal agilitar la tramitació: "Si volem unes certes instal·lacions, no pot ser que de vegades el mateix territori hi posi molts impediments, perquè si no, no arribarem a les xifres que volem".

També ha advertit que, si Europa i els Estats van cap a la generació pròpia, caldria tenir una indústria més orientada a aquestes tecnologies, però ha lamentat que "enlloc d'anar cap endavant s'ha anat cap enrere", tant en la fabricació de components eòlics com fotovoltaics.

"Si vull posar una potència en panells fotovoltaics impressionant, que han de cobrir gairebé el 3% del territori català, la pregunta és: Seran tots comprats i importats? Això seria bastant incongruent, no? Aquí tenim reptes. Si volem fer aquests temes, també hem de tenir una indústria darrere d'aquests temes", ha advertit.

el més llegit

 1. 1

  Un ferit per arma blanca al coll i un detingut en una baralla entre un grup de joves a Cornellà

 2. 2

  AMPLIACIÓ:Tremosa aposta perquè el Govern autoritzi la reobertura de bars i restaurants si s'aplica el toc de queda

 3. 3

  El comerç de Mataró tem un tancament "massiu" de locals amb la segona onada de la crisi sanitària

 4. 4

  El sector de la restauració es concentra a la plaça Sant Jaume una setmana després del tancament i exigeix treballar

 5. 5

  AMPLIACIÓ:El sector de la restauració es concentra a la plaça Sant Jaume una setmana després del tancament i exigeix treballar

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés