Publicat 26/11/2019 18:10:34 +01:00CET

Josep Borrell confia a poder ajudar amb l'acord d'associació d'Andorra a la UE

El ministre d'Afers exteriors en funcions, Josep Borrell, sortint aquest dimarts de la reunió ministerial preparatòria per a la Cimera Iberoamericana 2020.
EUROPAPRESS

SOLDEU (ANDORRA), 26 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers exteriors en funcions, Josep Borrell, ha al·ludit aquest dimarts a Andorra a l'acord que el Principat negocia amb la UE, en confiar que ell pugui "ajudar al fet que aquest acord d'associació que fa molt temps que es parla, pugui acabar aviat".

Borrell, que aviat començarà a exercir com a alt representant per a la Política Exterior comunitària, ha fet aquestes declaracions a Soldeu (Andorra), on aquest dimarts se celebra la reunió iberoamericana de ministres d'afers exteriors preparatòria de la Cimera Iberoamericana, que se celebrarà també a Andorra, el novembre del 2020.

Sobre la cimera del 2020, ha felicitat Andorra per l'"esforç extraordinari" d'organització que duu a terme, i ha afegit que la reunió ministerial preparatòria d'aquest dimarts "demostra que les coses s'estan fent bé".

Ha valorat que no és fàcil que assisteixin els representants de tots els països iberoamericans, i més quan "passen per una situació complicada. Gairebé a tots els països hi ha dificultats de desordre públic i desestabilització de governs".

També ha explicat que aquestes reunions preparatòries serveixen per confirmar la feina que han fet durant mesos els diplomàtics i tècnics dels diferents països.

I, quan se li ha preguntat per què només sis ministres hagin acudit a la trobada, ha demanat que "no busquin deslluir-la, que està molt bé".

Borrell ha acudit a Andorra en part per acomiadar-se personalment dels seus col·legues iberoamericans i en part per fer arribar el missatge que a la UE "li importa" Iberoamèrica.

VALORAR LA CONFERÈNCIA IBEROAMERICANA

Fonts del seu Departament han assenyalat a Europa Press que, segons el parer de Borrell, és el moment de posar en valor la Conferència Iberoamericana com a fòrum de cooperació i de treball amb esperit de consens.

Segons la seva opinió, la comunitat iberoamericana és un valor afegit per a la UE per la seva aportació als grans temes de l'agenda global com les migracions o el canvi climàtic.

Des del 2014, les Cimeres Iberoamericanes se celebren cada dos anys, els anys parells, i en els imparells es reuneixen els ministres d'Exteriors; i Andorra acollirà la del 2020, per la qual cosa organitza també la reunió ministerial d'aquest dimarts.

No obstant això, en un context de gran inestabilitat a la regió, només han confirmat la seva assistència a la cita d'Andorra sis ministres --Nicaragua, Guatemala, República Dominicana, Hondures, Portugal i la mateixa Andorra--, a part de Borrell, mentre que la resta de països tindran menys representació.