Actualitzat 20/5/2014 15:04:50 +00:00 CET

Jorge Fernández insta "netejar la xarxa" de comentaris que inciten a l'odi i la xenofòbia

Jorge Fernández Díaz
EUROPA PRESS

Creu que després del crim de Carrasco s'ha conscienciat la ciutadania

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández, ha instat aquest dimarts a "netejar la xarxa" i eradicar manifestacions que inciten a l'odi, l'assassinat, enalteixen el terrorisme, humilien les víctimes, inciten a la xenofòbia i el racisme.

En declaracions als mitjans després de reunir-se amb comerciants a Barcelona, amb la presència del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, el ministre ha recordat que un delicte ho és amb independència de l'àmbit o mitjà on es cometi.

Ha opinat que el cas dels comentaris injuriosos i amenaçadors abocaments en xarxes socials després de l'assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó Isabel Carrasco, pels que hi ha tres detinguts, ha servit per conscienciar la ciutadania, per la qual cosa "d'un gran mal en surt un gran bé".

"Del mal d'aquests crims i assassinats, incitacions al racisme i xenofòbia, extraguem el bé d'una consciència social més gran que permeti als cossos policials i a la Justícia actuar amb més eficàcia i contundència", ha reflexionat.

Ha ressaltat que "si aquestes manifestacions es fessin en un mitjà de comunicació convencional serien considerades delictives i serien perseguides, i la xarxa no es pot escapar d'aquesta realitat".

El ministre no ha descartat més detencions en el futur, i ha volgut deixar clar que no hi ha cap tipus d'adscripció ideològica "perquè no hi ha color polític quan parlem d'incitació a l'assassinat o altres conductes lamentables i rebutjables".

Ha donat instruccions per perseguir de "manera molt especial" aquests comentaris delictius davant de la major consciència social i ha assegurat que si cal reforçaran els efectius policials, si bé ha destacat que els policies que treballen en aquests temes són equips molt especialitzats i professionals.

Respecte a la presentació d'una denúncia de comunitats israelians davant de la Fiscalia per comentaris antisemites que 17.500 usuaris de Twitter van publicar després de la victòria del Maccabi de Tel Aviv davant del Reial Madrid a la Final Four de bàsquet, ha afirmat: "M'alegro que hi hagi aquestes denúncies perquè ens permetrà efectivament que la Policia i la Guàrdia Civil actuïn per netejar la xarxa".

Ha destacat que amb vista a les eleccions europees a Espanya no es presenten partits xenòfobs, racistes, euroescèptics o eurofòbics amb representació social important, com sí n'hi ha en altres països europeus: "Espanya és una excepció positiva i cal mantenir-lo".

SEGURETAT DE COMERCIANTS

Ha explicat que aquest dimarts s'ha reunit amb comerciants de Barcelona i els ha traslladat que el projecte de llei de reforma del Codi Penal que tramita el Congrés dels Diputats donarà una resposta "positiva" al problema dels delinqüents multireincidents que afecten la seguretat.

Segons el ministre, aquesta reforma permetrà que Barcelona sigui "una ciutat més segura" perquè la policia tindrà al seu abast unes lleis que podran garantir més i millor la seguretat dels ciutadans i el turisme i el comerç sortiran molt beneficiats, ha afegit.

Miquel Valls ha ressaltat que la seguretat és "un dels grans avantatges competitius" en el comerç i el turisme de Catalunya i ajuda que Barcelona sigui una de les capitals turístiques de la Mediterrània i Europa.