Publicat 05/04/2018 15:07

Jordi Sànchez tornarà a aspirar al Govern després de renunciar Carles Puigdemont i Jordi Turull

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

El primer pas correspon a Torrent: ronda de consultes i convocar el ple

BARCELONA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

El diputat de JxCat empresonat a Soto del Real des del 16 d'octubre de 2017, Jordi Sànchez, aspirarà de nou a sotmetre's a un debat d'investidura al Parlament per ser el 131è president de la Generalitat.

La decisió l'ha donat a conèixer aquest dijous JxCat després de publicar-se tres cartes successivament: una de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, una altra de l'exconseller Jordi Turull, i una tercera del propi Sànchez.

Puigdemont i Turull han anunciat en les seves cartes que renuncien a ser presidents en favor de Sànchez, que ha agraït el gest i ha comunicat la seva "plena disposició" per aspirar a la presidència.

UNA "ESCLETXA"

Des que va començar la legislatura el 17 de gener, JxCat i ERC han intentat investir primer Puigdemont, després Sànchez i després Turull, però les tres candidatures han fracassat per dos motius: la seva situació judicial i la falta de suport de la CUP.

Ara, JxCat intenta de nou la investidura de Sànchez perquè veu una "escletxa" que abans no existia: una resolució del Comitè de Drets Humans de Nacions Unides que, com a mesura cautelar, exigeix respectar amb plenitud els drets polítics de Sànchez.

Sànchez s'acull a aquesta resolució defensant que és d'obligat compliment i assegurant que permetre la seva investidura és una decisió jurídicament justa i políticament necessària: "És evident que l'Estat espanyol no té una una altra opció que fer respectar la resolució", esgrimeix en la seva carta.

Per ser investit, ha d'aconseguir una d'aquestes dues opcions: aconseguir la llibertat condicional o un permís del Tribunal Suprem (TS) per acudir al ple d'investidura, alguna cosa que en el seu moment no va aconseguir.

Per aconseguir-ho ara, la seva defensa va presentar el TS la resolució del Comitè de Nacions Unides, mentre que el seu grup parlamentari, JxCat, va fer el mateix davant el Tribunal Constitucional, amb un mateix objectiu: aconseguir la seva investidura.

En una compareixença des del Parlament, el portaveu adjunt de JxCat Eduard Pujol ha confirmat aquest dijous la candidatura de Sànchez però ha precisat que no renuncien a poder investir Puigdemont més endavant en aquesta mateixa legislatura: "Era i és el nostre compromís".

ROGER TORRENT

Per activar el mecanisme d'investidura hi ha dos passos preceptius: el primer, que el president de la Cambra, Roger Torrent, obri una nova ronda de consultes amb tots els grups per constatar si Sànchez és el candidat amb més possibilitats de ser investit.

Si així ho constata, el segon pas seria convocar el ple, que solament es podria celebrar amb garanties jurídiques si Sànchez aconsegueix la seva excarceració, ja sigui provisional a l'espera de judici o amb un permís per anar expressament al ple i després tornar a la presó.

TONI COMÍN

Si la justícia permetés a Sànchez comparèixer davant el ple, segueix sent una incògnita si el diputat de JxCat tindria els vots independentistes necessaris: té els suports de JxCat i els de ERC, però aquests dos grups no poden disposar amb plenitud de les seves 66 escons.

JxCat té actualment 34 vots a la Cambra --si ningú impugna el vot delegat de Puigdemont, que s'ha fet efectiu aquest dijous-- i ERC en té 31 dels seus 32 escons, ja que el seu diputat Toni Comín és a Bèlgica i no ha votat ni ha demanat delegar el vot.

Si es permet el vot delegat de Puigdemont i si Comín renuncia a l'acta, JxCat i ERC sumarien 66 vots, els suficients per investir Sànchez en segona volta amb 4 abstencions de la CUP i malgrat els 65 vots en contra de la resta de l'oposició.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés