Publicat 16/8/2019 15:36:01 +02:00CET

Jordi Pujol Ferrusola va arribar a exercir funcions de tresorer a CDC i va recaptar les comissions il·legals del 3%

Jordi Pujol Ferrusola a l'Audiència Nacional
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 16 ago. (EUROPA PRESS) -

Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català Jordi Pujol, hauria arribat a exercir funcions atribuïbles a un tresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) amb la recaptació del 3% en comissions il·legals a canvi de la concessió de contractes públics. Bona part d'aquests diners els hauria destinat a engreixar la fortuna de la seva família.

Així consta en l'informe que la Udef ha entregat a l'Audiència Nacional, al qual ha tingut accés Europa Press, en el marc de la investigació sobre l'origen de la fortuna de la família Pujol, en el qual s'estima que la família va arribar a gestionar almenys 290 milions d'euros en comptes de paradisos fiscals.

L'informe atribueix al fill gran de Jordi Pujol, com és habitual en la investigació, el paper principal en la gestió de la fortuna de la família, i l'anomena fins i tot "paladí familiar en l'organització delictiva" que era la família Pujol.

La Udef afirma que el primogènit "hauria desenvolupat funcions atribuïbles" a qui va ser el tresorer del partit Andreu Viloca "quant a la recaptació del 3% o altres percentatges" de comissions il·legals a canvi de contractes públics dels primers governs autonòmics catalans, tot i que "hauria derivat una part substancial dels diners al patrimoni de la família".

I així, després de la detenció de Viloca el 21 d'octubre del 2015 per ordre del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell (Tarragona) --el primer jutjat que va investigar la causa del 3%; ara està a mans del mateix jutge que instrueix el cas dels Pujol a l'Audiència Nacional, José de la Mata-- va mantenir diverses converses amb els llavors dirigents del partit.

Un dels "contactes" que va mantenir Pujol Ferrusola va ser, a dos quarts de sis de la tarda del dia posterior a la detenció, amb l'exconseller Joaquim Forn, qui llavors era primer tinent d'alcalde de Barcelona, amb qui va comentar per missatges "l'actuació judicial", segons explica l'informe policial.

Forn es troba actualment en presó provisional a l'espera de conèixer la sentència per la seva presumpta participació en el procés independentista a Catalunya. La Fiscalia demana per a ell una condemna de 16 anys de presó per delictes de rebel·lió i malversació.

Pujol Ferrusola també guardava en el seu telèfon mòbil, afegeix l'informe, "diversos missatges que al·ludeixen fets vinculats amb el cas 3%" i en un d'ells comentava "alarmat quin contingut tindran els correus electrònics que es van intervenir a Viloca".

ÍNTIMA RELACIÓ AMB CDC

Segons els investigadors, Pujol Ferrusola ha mantingut una "íntima relació passada i actual amb CDC", la qual és, a més, "transversal a totes les seves estructures, que abasta des dels llocs més representatius, amb la presència de dirigents històrics com Josep María Cullel, considerat juntament amb el seu pare un dels fundadors del partit, fins Artur Mas", successor de Jordi Pujol al capdavant del partit i també expresident de la Generalitat.

Però també tenia relació amb persones de la "base" del partit, com el cas d'un treballador "amb qui va compartir moltes impressions el dia que s'estaria escorcollant la seu" de la formació, el mateix dia de la detenció de Viloca pel 3%.

CONVERSES AMB GERMÀ GORDÓ, TAMBÉ INVESTIGAT

En l'informe policial també destaquen més converses que Pujol Ferrusola hauria tingut amb Germà Gordó i Francesc Sánchez Vera, exgerent i excoordinador de CDC, respecticament, tots dos també investigats en el cas del 3%.

Per tant, per a la Udef "no resulta sorprenent la presència entre els contactes" del telèfon de Pujol Ferrusola, "amb les seves dades privades, de persones la relació de les quals amb l'investigat ja s'ha acreditat amb amplitud en la present causa, sent el cas de Lluís Badia i Xavier Trias, tots dos persones representatives en l'organigrama de CDC".

En el cas del primer, a més, "se li atribueix la participació directa en negocis conjunts amb Jordi Pujol Ferrusola, i fins i tot l'adopció de decisions quan dirigia el Port de Tarragona que van afavorir els seus interessos".