Jordi Pujol demana als partits sobiranistes i a la societat civil defensar la immersió lingüística

Publicat 9/12/2019 11:17:06CET
Jordi Pujol en una imatge d'arxiu
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 9 des. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha demanat als partits sobiranistes i a totes les entitats polítiques, socials, sindicals i culturals de Catalunya que defensin la immersió lingüística i s'oposin als qui vulguin modificar l'actual legislació catalana sobre la llengua a l'escola.

En un escrit a la web de l'Associació Serviol que ha recollit Europa Press, s'ha referit implícitament a la proposta del PSC de "flexibilitzar" la immersió lingüística, especialment a les escoles, que recull en la ponència política del partit que debatrà al congrés que celebrarà entre els dies 13 i 15 de desembre.

Per a Pujol, propostes d'aquestes característiques portarien "a una pèrdua de pes en l'ensenyament i l'ús del català", i veu la llengua en general, i en particular el català a l'escola, com una qüestió central en la reivindicació de la personalitat col·lectiva de Catalunya, políticament, socialment i en el sentit més profund d'identitat.

"És un assumpte nuclear. Irrenunciable", ha subratllat l'expresident de la Generalitat, qui ha explicat que en una conversa amb l'aleshores president del Govern central Adolfo Suárez i el ministre d'Obres Públiques i Urbanisme Joaquín Garrigues li van dir que el distintiu de l'Estatut basc seria el concert econòmic i el distintiu de l'Estatut català la llengua.

"Aquest plantejament es va reproduir cada vegada que es va parlar de finançament durant l'elaboració de l'Estatut, i també més tard. Amb una reiterada negativa a donar més marge al finançament català. I amb un reconeixement al fet lingüístic i cultural de Catalunya", destaca.

Segons Pujol, s'entén que el concert econòmic és un element "central i irreversible" per al País Basc, i constata que quan algun partit ha mirat de retallar-lo o suprimir-lo n'ha sortit escaldat, apunta.

"Doncs això mateix és la llengua per a Catalunya. I també hi ha més d'un partit espanyol que furga en aquest sentit", ha lamentat l'expresident català, i ha insistit que tocar la immersió és tocar una part molt essencial de la personalitat de Catalunya.