Actualitzat 21/09/2018 17:56

Gual (CaixaBank) demana "coratge" per pujar els tipus i efectuar la normalització monetària

President del Cercle d'Economia, Juan José Brugera; de CaixaBank, Jordi Gual
EUROPA PRESS

"No hem de repetir expansions excessives perquè ens portaran a una recessió molt dura"

BARCELONA, 21 set. (EUROPA PRESS) -

El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha demanat aquest divendres coratge per pujar els tipus d'interès i efectuar la normalització monetària: "Hi ha poc coratge per fer-ho i assumir les conseqüències".

Així ho ha dit en la conferència inaugural del cicle '10 anys de la caiguda de Lehman Brothers', en el Cercle d'Economia, on ha apuntat que ja el 2015 alguns experts van començar a parlar de la necessitat de pujar els tipus.

Ha apostat per moderar les expansions i absorbir el deute acumulat, perquè el sistema econòmic no es pot alimentar indefinidament de forma monetària: "El sistema no pot estar dopat monetàriament, sinó que ha de ser la construcció real d'actius nous".

"Al món li costa molt aguantar la pressió i retirar aquestes polítiques expansives per por que s'espatlli la recuperació econòmica, però s'ha de fer. La recuperació ha de venir de variables reals i no de variables financeres", ha insistit el també vicepresident del Cercle d'Economia.

Al seu parer, tota aquesta liquiditat es va entendre al principi de la recessió, quan hi havia molts actors endeutats, "però si la perllongues, provoca una addicció al deute, i això va a bombolles d'actius".

"EL DEUTE NO SOLUCIONA EL CREIXEMENT"

Per això, creu que els Estats Units, el Banc Central Europeu (BCE), la Xina i el Japó han d'anar retirant els incentius monetaris perquè no són una condició normal del sistema: "No és fàcil, però no podem pensar que més deute ens solucionarà el problema de creixement".

Per a Gual, el "còctel explosiu" que va portar a la crisi econòmica internacional, que va tenir un dels moments més significatius en la caiguda de Lehman Brothers, va ser la combinació d'una política monetària massa "laxa" i un entorn regulatori feble.

Així, la política monetària oferia grans facilitats d'accés a la liquiditat i al crèdit, la qual cosa feia augmentar el deute i posava les famílies en situació de risc, sense que hi hagués un procés de correcció.

Segons ha dit, la lliçó principal que ha donat la crisi per al conjunt de l'economia i la societat és el gran impacte perjudicial dels períodes d'inestabilitat financera sobre els sistemes econòmics i polítics.

Ha dit que la crisi financera ha provocat molts anys de recessió, alts nivells d'atur, reducció de despesa social, pèrdua del PIB i caiguda de la renda durant molts anys, però també ha volgut destacar que la crisi "en part passa pel que havia passat els anys anteriors, i que era un creixement de l'economia basat en l'increment del deute i la despesa de forma no sostenible".

"El sistema va sotmetre a persones i institucions a una eufòria primer i a un pànic posterior. No hem de repetir expansions excessives perquè ens portaran després a una recessió molt dura", ha finalitzat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés