Actualitzat 22/10/2021 13:51

Jordi Cañas (Renew) critica que la UE tingui l'acord amb Mercosur "al congelador"

L'eurodiputat Jordi Cañas durant la seva intervenció
EUROPA PRESS

Assegura que una de les raons és el creixement dels partits verds

BARCELONA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat de Cs, integrat en el grup Renew Europe, i ponent al Parlament Europeu de l'acord d'Associació UE-Mercosur, Jordi Cañas, ha criticat que la Unió Europea tingui el tractat "al congelador, en coma induït".

Ho ha dit aquest divendres en una trobada organitzada per l'oficina a Barcelona del Parlament Europeu, la Casa Amèrica Catalunya i el Port de Barcelona, en què també ha participat el cònsol general del Brasil a Barcelona, Clemente Baena, com a representant de la presidència del Mercosur.

També hi han participat el director de relacions externes del Port de Barcelona, Manuel Galán; el director territorial de Comerç i ICEX a Catalunya, José Ignacio Pradas, i la directora de comerç internacional d'Acció, Cristina Serradell, a més de comptar amb la presència dels cònsols de diferents països europeus i sud-americans.

Cañas ha explicat que "és un problema polític, no comercial" i ho ha atribuït a dos elements: el creixement dels partits verds a Europa i el debat sobre si la UE ha d'adoptar una posició defensiva o ofensiva en el comerç mundial.

Segons l'eurodiputat, hi ha l'argument que, si els països europeus ratifiquen l'acord amb Mercosur "augmentarà la desforestació de l'Amazones", la qual cosa ha fet que països com França o Alemanya hagin frenat l'acord davant un possible creixement dels partits verds en les eleccions.

D'altra banda, ha assenyalat que Europa ha de decidir "si s'ha de tancar en si mateixa i aixecar barreres proteccionistes", sempre no aranzelàries.

COMPROMISOS MEDIAMBIENTALS

Cañas ha assenyalat l'actual Comissió Europea, liderada per Ursula von der Leyen, i el vicepresident de la Comissió Europea i comissari europeu de l'Euro i de Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, com els responsables d'aquest fre.

Ha recordat que Dombrovskis va assegurar que la ratificació de l'acord per part dels països "no començarà fins que no s'assoleixin els compromisos mediambientals" dels països del Mercosur.

Ha lamentat que "ningú no coneix" quins són aquests compromisos i que la Comissió Euroopea no ha proporcionat als països del Mercosur cap document sobre aquests nous compromisos que vol exigir.

"El que passa és que l'Amèrica Llatina no és una prioritat per a les institucions europees", ha expressat, i s'ha preguntat quin serà el cost de no ratificar aquest acord.

25% DE L'ECONOMIA MUNDIAL

Baena ha recordat que l'acord entre la UE i el Mercosur permet crear un mercat de 800 milions de persones i que representa el 25% de l'economia mundial.

Ha explicat que des del punt de vista llatinoamericà, l'acord "consolida una relació estratègica que afavoreix la inserció internacional del bloc".

Ha afegit que a més de promoure una relació econòmica preferencial, "afavoreix l'enfortiment institucional del Mercosur".

BENEFICIS POTENCIALS

En una taula rodona que s'ha fet després de la intervenció de Cañas, Serradell ha volgut valorar que l'acord permetria a les empreses europees entrar a un mercat de 260 milions de persones i un estalvi de 4.000 milions d'euros anuals en aranzels.

Ha recordat a més que l'acord facilitaria les inversions de les empreses europees i que també reduiria les barreres no aranzelàries existents.

Per la seva banda, Pradas ha recordat que l'acord és "d'anada i tornada en la facilitat d'entrada als mercats" i que les empreses del Mercosur tenen potencial per aportar als mercats europeus.

Ha assenyalat que el comerç entre totes dues regions és "asimètric", ja que Europa aporta sobretot tecnologia i el Mercosur, matèries primeres.

Galán ha reclamat als polítics "que accelerin al màxim la ratificació i posada en marxa de l'acord", que ha definit com, textualment, molt important.

Ha demanat als polítics que treballin per no perdre la confiança dels ciutadans i que una de les maneres d'aconseguir-ho és ratificar aquest acord, tal com "demana l'entorn econòmic".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés