Publicat 25/4/2019 17:30:17 +02:00CET

Jord anima els agricultors a "enamorar i seduir" els consumidors de Barcelona amb la seva fruita

Manzanas. Fruta
BAYER - Archivo

LLEIDA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jord, ha animat aquest dijous els agricultors a "enamorar i seduir" els consumidors de les grans ciutats amb la seva fruita i oferir una imatge d'un sector que cuida la terra, així com evitar continus missatges de queixa.

En una roda de premsa a Lleida, on ha participat en una jornada sobre el pla de la fruita, Jord ha animat el sector a seduir els consumidors de les grans ciutats amb un relat que els permeti comprendre que darrere de cada préssec hi ha un agricultor que cuida la terra, i alhora evitar un missatge pessimista sobre la feina diria.

"Quan una persona de Barcelona assaboreix un préssec fantstic, ha d'entendre que darrere d'aquesta fruita hi ha un pags que fa la seva feina fantsticament i que cuida el presseguer, i amb aquest préssec hem d'enamorar i seduir, no hem de sortir plorant", ha afirmat la consellera.

"Si cal, plorem a casa, ens hem d'esplaiar, fem-ho a porta tancada. Quan sortim fora hem d'explicar que som els millors i que ningú fa uns productes millors que els que fem en aquest país", ha dit.

Jord ha insistit que seria bo per a tot el sector de la fruita d'os que altres comunitats autnomes fessin com Catalunya i paguessin ajudes als agricultors perqu arrenquin presseguers i es comprometin a no plantar en els propers quatre anys.

80.000 TONES DE FRUITA D'OS

Jord ha recordat que el pla d'arrencades de fruita d'os 2019-2020 té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectrees de varietats obsoletes de préssec, nectarina, paraguai i nectarina plana.

"La previsió és que aix permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita d'os, el volum que es va deixar d'exportar arran del veto rus", ha afirmat la consellera.

Ha recordat que "tot el pla es finana amb fons del Govern de la Generalitat", i ha dit que el Govern va aprovar a principis de mes destinar una partida de 4,5 milions d'euros a aquest mbit.

S'afegiran 3,5 milions el 2020 i dos milions el 2021, per arribar a un total de 10 milions d'euros, i l'agricultor que s'hi aculli rebr fins a 5.000 euros per hectrea que arrencada, amb possibilitat d'incloure un mxim de tres hectrees.

Jord ha avanat que la seva Conselleria veu bé la decisió d'Afrucat d'aprovar el pagament de 50 euros per hectrea de poma, pera i fruita d'os per a promoció i millores, una iniciativa que, per ser aplicada, necessita l'aprovació de l'administració.

Ha afegit que aquesta iniciativa és conseqüncia que Catalunya té circumscripcions úniques de préssec, pera i poma, la qual cosa permet fer extensives les normes, i ha avanat que la Conselleria estudia impulsar la circumscripció dels cítrics.