Als anys setanta es cultivaven a Espanya 400 varietats de melons i actualment només deu
MADRID, 15 nov. (EUROPA PRESS) -
Joan Roca, cuiner i copropietari d'El Celler de Can Roca, adverteix que la prdua de la diversitat dels cultius i l'homogenetzació dels territoris condemna a l'oblit les identitats de les cuines i dels seus ingredients i amb aix, part de la nostra memria cultural gastronmica.
"Es perd cultura, es perd cuina i es perden receptes", alerta Roca en una entrevista d'Europa Press amb motiu de l'estrena de 'Sembrando el futuro', un documental de BBVA i El Celler de Can Roca que recull els viatges dels tres germans cuiners per recuperar alguns ingredients que van formar part del receptari d'altres temps i per conscienciar sobre les conseqüncies que en la riquesa gastronmica causa simplificar cultius.
De fet, la idea del documental va sorgir de la saga de cuiners quan van voler fer un menú per a la seva mare, amb plats i ingredients que es menjaven quan ella era petita, van apreciar que molts dels productes que es menjaven aleshores ja no es cultivaven.
Segons les dades dels restauradors, a la dcada dels setanta a Espanya hi havia gairebé 400 varietats de melons i a principis del segle XXI només se'n cultiven deu varietats, una situació que els consumidors aprecien i que és fruit de la practicitat i de l'optimització dels costos de producció.
Com que hi ha varietats que són més fcils de produir perqu donen més rendibilitat a les explotacions, Roca considera que cal ser conscients que es perden "productes interessants a nivell de gust, de memria o de cultura".
Al seu parer, es tracta de "donar un toc d'alerta" ja que es deixen de banda molts altres cultius molt interessants gustativament i, sobretot, "molt interessants per preservar la memria de les cuines locals de cada territori".
"Si perdem memria, perdem memria gustativa, perdem receptes i unificarem els productes, i aix no és bo per al futur", ha asseverat Joan.
Conscients des de fa temps de la situació, els Roca i altres cuiners fa anys que cultiven i inciten els agricultors a conrear espcies que s'han hagut de recuperar i les llavors de les quals es troben a bancs com el de Germoplasma Hortícola de Saragossa.
Es tracta d'algunes varietats de mongetes, un tipus de guixa que es cultivava a la Vall de Llémena (Girona), l'albergínia blanca, l'escarola de cabell d'ngel, el blat negre o alguns naps, entre d'altres; productes que "per una raó o altra es van deixar de cultivar" i que s'han pogut "recuperar" grcies a la tasca de preservació dels bancs de preservació gentica.
En aquest sentit, el documental de BBVA i els germans Roca també és una crida a la "complicitat" dels agricultors envers la societat, "que necessita aquests productes".
"És bo que hi puguem anar-les a buscar nosaltres i altres cuiners per, evidentment, els qui hi han d'anar són els agricultors per tornar a recuperar algunes d'aquestes llavors, tornar-les a cultivar i tenir als mercats més diversitat de productes de la que darrerament veiem".