Publicat 29/5/2019 14:13:20CET

Joan García (Cs), nomenat vicepresident segon del Parlament

EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

El fins ara secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan García (Cs), ha estat nomenat aquest dimecres vicepresident segon, en substitució de José María Espejo-Saavedra, que va ser elegit diputat del Congrés en les eleccions generals.

El ple de la Cambra catalana ha votat aquest dimecres el nou vicepresident segon en una votació secreta i per urna, i García ha estat elegit amb 56 vots.

JxCat, ERC i la CUP tenien la possibilitat d'utilitzar la majoria absoluta que tenen a la Cambra per presentar un candidat alternatiu, però han optat per facilitar l'elecció de García votant simbòlicament l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, vots que es consideren nuls.

A més, alguns diputats independentistes han escrit a la papereta paraules com 'llibertat', 'llibertat presos polítics i retorn exiliats', 'freetothom', 'Visca Catalunya lliure', entre d'altres, que també es comptabilitzen com a vots nuls.

Així, a part dels 56 vots per a García, s'han emès 61 vots nuls, sis en blanc i les diputades Maria Sirvent (CUP), Esperanza García (PP), Marina Bravo (Cs), Najat Driouech (ERC), Noemí de la Calle (Cs), Assumpta Escarp (PSC-Units), Alícia Romero (PSC-Units) i Elsa Artadi (JxCat) han rebut un vot cadascuna.

Després de la votació, la portaveu dels comuns, Susanna Segovia, ha criticat la poca presència de dones a la Mesa i ha afirmat que hi ha moltes diputades vàlides per ocupar aquest càrrec, com les vuit que han rebut un vot: "Continuem molt lluny de la paritat".

LAURA VÍLCHEZ

En ser elegit vicepresident segon, García ha deixat vacant el lloc de secretari tercer de la Mesa de la Cambra, per la qual cosa s'ha fet una segona votació per a aquest càrrec i la diputada de Cs Laura Vílchez ha estat elegida amb 56 vots.

En aquesta segona votació també s'han produït 50 vots nuls, en haver votat noms com Forcadell i l'exdirigent d'ERC Josep Lluís Carod-Rovira, i 16 en blanc.

Sí que s'han comptabilitzat quatre vots per a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, dos a l'exconseller Toni Comín i un a l'exconseller i senador Raül Romeva, perquè continuen sent diputats malgrat estar suspesos pel Tribunal Suprem, mentre que Susanna Segovia i la diputada de JxCat Marta Madrenas també han rebut un vot.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha demanat que els vots a Puigdemont, Comín i Romeva es considerin nuls perquè estan suspesos i, al seu parer, no poden assumir un càrrec com el de secretari de la Mesa, però Torrent ha contestat: "El recompte, amb totes les conseqüències que comporta, és el que acabem de llegir".