Jesús María Barrientos (TJSC) alerta dels "perills" de deslegitimar la Justícia des de càrrecs públics

Jesús María Barrientos (TJSC)
Europa Press
Actualitzat 11/1/2019 13:46:13 CET

Avisa de les crítiques que miren de "desacreditar i deslegitimar el sistema" judicial

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha alertat dels "perills" que suposen les crítiques a les resolucions judicials que amb freqüència miren de manera oberta desacreditar i deslegitimar tot el sistema de la Justícia, singularment quan ho fan els qui exerceixen la més alta representació pública.

En el seu discurs aquest divendres en l'acte de jura de jutges destinats a Catalunya, Barrientos ha afirmat que "lamentablement la crítica de les resolucions judicials no sempre té una vocació constructiva".

Ha lamentat que amb freqüència aquestes crítiques entren en la "desqualificació personal del jutge o tribunal del qual emanen, o bé miren obertament de desacreditar i deslegitimar tot el sistema de justícia".

"Vull alertar dels perills que això comporta, singularment quan els que ho fan ostenten la més alta representació pública", perquè al seu parer contribueixen a soscavar els pilars que sostenen l'organització social.

TENSIÓ

El president de l'alt tribunal català ha advertit als nous jutges que percebran tensions polítiques en la societat catalana i ha afegit que, entre "els factors de tensió, es troben els que miren de deslegitimar i desacreditar" els jutges com a garants de la legalitat constitucional.

"Per aquest motiu és tan necessari, en aquest marc precís, insistir en el rellevant paper que assumiu a partir d'avui com integrants, ja, de l'arquitectura del nostre estat de dret", ha insistit.

Ha ressaltat que Espanya "pot presumir avui, a desgrat dels qui posen tota la seva obstinació en el desprestigi, d'integrar-se entre els 20 països del món catalogats com a democràcies plenes", segons l'indicador anual de democràcia al món publicat per 'The Economist'.

Ha subratllat que el sistema judicial "compleix amb els estàndards més exigents de respecte als drets humans reconeguts en els convenis internacionals", i ha citat en el seu discurs una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) contra Bèlgica per vulneració de la convenció.

Barrientos ha advertit als nous jutges que arriben al càrrec en un moment de màxima exigència social, i que les resolucions poden ser públicament escrutades, "singularment si afecten persones i entitats d'alguna notorietat".

Ha considerat que la publicitat i la transparència "són el canal més directe" perquè una decisió judicial pugui guanyar-se la confiança del ciutadà.

En el seu discurs als nous jutges, Barrientos ha destacat que als jutges els correspon "custodiar i fer complir la Constitució i la Llei" i que els ciutadans els reclamen que garanteixin i facin efectius els valors de llibertat, justícia, igualtat i pluralisme, inherents a un estat de dret.

INTEGRAR-SE A CATALUNYA

El president del TSJC ha demanat als nous jutges que han arribat a Catalunya des d'altres zones d'Espanya "un esforç d'integració i assimilació de les maneres i costums de la societat catalana", i un reconeixement als drets lingüístics, respectant en tota la seva dimensió l'opció lingüística de les parts.

En l'acte han jurat el càrrec davant la Sala de Govern del TSJC un total de 13 jutgesses i 3 jutges de la 68a promoció, que es van graduar a l'Escola Judicial i que exerciran a Catalunya: vuit a la província de Barcelona, quatre a la de Girona, una a la de Lleida i tres a la província de Tarragona.

També ha pres possessió el nou president de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJC, Javier Aguayo Mejía: ha jurat el càrrec després d'ascendir a magistrada la titular del Jutjat d'Instrucció 4 de Sabadell (Barcelona), Alicia Maria Ritoré, que seguirà en aquest jutjat.

En l'acte han estat presents diversos vocals i el secretari general del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Joaquín Vives de la Cortada; el fiscal en cap superior de Catalunya, Francisco Bañeres; la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso; la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón; el director de l'Escola Judicial, entre altres membres destacats de la judicatura, i els comandaments de la Guàrdia Civil, Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Barcelona.

-. Firma: MLC/CLMH .-

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.