Jéssica Albiach (CatECP) veu marge per pactar un govern de coalició: "No és fàcil però és necessari"

Publicat 13/8/2019 10:40:09CET
La presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, en una entrevista de Europa Press
EUROPA PRESS

Veu "irresponsable" repetir les eleccions i alerta de la desmobilització de l'esquerra

BARCELONA, 13 ago. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha defensat que fins al setembre encara hi ha marge per pactar un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem: "És clar que no és fàcil, però jo crec que és necessari".

"Tenim marge per asseure'ns a una taula, perquè cadascú admeti els seus errors i per donar una resposta a la ciutadania, que l'està esperant. Una repetició electoral comportaria una desmobilització de la gent d'esquerres i una reorganització de la dreta i l'extrema dreta. No podem viure aquesta reculada democràtica per problemes d'enteniment", ha alertat en una entrevista d'Europa Press.

Albiach ha insistit que un govern de coalició és "el millor per a Catalunya i per al conjunt de l'Estat", perquè creu que amb Unides Podem en l'executiu central es podrien tirar endavant mesures socials i avançar en la solució al conflicte català.

"Què tanca la porta a la dreta i a l'extrema dreta? Com podem tirar endavant mesures que realment reverteixin la desigualtat que tenim? Com podrem desencallar amb més facilitat i assumir com un problema polític el que estem patint a Catalunya? Amb un govern de coalició", ha argumentat.

Per això, ha demanat al president del Govern espanyol en funcions, el socialista Pedro Sánchez, responsabilitat i "passar de la desconfiança a la fraternitat", després que digués que existeix una desconfiança recíproca entre el PSOE i Unides Podem.

La dirigent dels comuns ha recordat que ja va haver-hi confiança entre els dos partits quan van pactar els pressupostos generals de l'Estat (PGE) i quan van aconseguir la moció de censura, per la qual cosa confia que es pot recuperar: "Ara s'han de deixar de banda aquestes desconfiances de les que parla Pedro Sánchez i no podem deixar passar l'oportunitat al setembre".

En aquest sentit, veu necessari que les dues parts facin autocrítica de com van ser les negociacions i el debat d'investidura fallit del mes de juliol per recosir les relacions i no centrar-se en el relat que interessa més a cada partit: "Tu no pots desgastar una força amb la qual tens punts en comú i amb la qual podries sumar. És el moment de reconstruir els ponts i deixar de banda el relat per pensar més en el país".

REUNIÓ PEDRO SÁNCHEZ - ADA COLAU

En ser preguntada sobre si Sánchez hauria de reunir-se amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de la mateixa manera que s'ha reunit amb Mònica Oltra (Compromís) a València, ha contestat que està "convençuda que hauria de fer-ho".

"El problema és que Sánchez posa massa vegades Catalunya d'excusa. I el que hauria de fer no és només reunir-se amb nosaltres; el que hauria de fer és escoltar una part del socialisme català, com Laia Bonet i Raimon Obiols, que diuen que el millor per a Catalunya seria un govern de coalició", ha apuntat.

"DOBLE VARA DE MESURAR" DE PEDRO SÁNCHEZ

També ha avisat a Sánchez que seria "irresponsable" que estigués mirant d'anar a eleccions, i li ha recriminat que es reuneixi amb entitats socials i alhora demani l'abstenció de Cs i el PP, la qual cosa veu com una contradicció.

"Estem parlant de dues forces que ja estan governant amb Vox a l'Ajuntament de Madrid, la Comunitat de Madrid i a Andalusia. No entenc aquesta doble vara de mesurar que té Pedro Sánchez", i li ha exigit decidir si opta per buscar els suports de la dreta o de l'esquerra, encara que sospita que Sánchez pretén governar tot sol i pactar les polítiques econòmiques amb Cs i el PP, i les mesures socials amb Unides Podem.

MEMBRES DELS COMUNS AL GOVERN

En ser preguntada per si en un govern de coalició hauria d'haver-hi membres dels comuns, Albiach ha respost que dins del partit hi ha persones preparades per ser ministres, i veu "interessant que hi hagi representants d'una força plurinacional dins del Consell de Ministres", encara que ha dit que no és l'hora de parlar de noms.

Sobre si ERC s'hauria de tornar a abstenir al setembre per facilitar la investidura de Sánchez, ha vaticinat que repetiran la seva abstenció, però ha recordat que els republicans "van votar en contra dels pressupostos més socials de la història" i que això va provocar la convocatòria d'eleccions generals.

"Si ara ERC ha rectificat i vol pensar en el país, perquè en aquell moment estava més obstinada en la lluita per l'hegemonia independentista i per guanyar terreny a JxCat, nosaltres ho celebrem", i també ha reclamat a JxCat deixar de ser una força de bloqueig, no estar pendent de la lluita per l'hegemonia independentista i pensar en l'opció que beneficia més Catalunya.