Jèssica Albiach assegura que Podem inclourà el referèndum en el seu programa si hi ha eleccions

Actualitzat 14/4/2016 10:37:02 CET
La candidata a liderar Podem, Jèssica Albiach
EUROPA PRESS

Demana un pacte Iglesias-Sánchez, però avisa el PSOE: "Cessions no són traïcions"

   BARCELONA, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La candidata a liderar Podem Jèssica Albiach ha afirmat que Podem no tem que es repeteixin les eleccions generals i ha garantit que el seu programa tornaria a incloure el referèndum a Catalunya.

   En una entrevista d'Europa Press, ha sostingut que l'escenari ideal a la Moncloa seria un Govern central de canvi PSOE-Podem, fet que implica negociar i cedir, però avisa al PSOE: "Cessions no són traïcions al teu electorat ni als teus principis ni al teu programa."

   Ha recordat que Podem no ha parat de fer cessions: "Però és cert que, si el PSOE segueix atrinxerat, no tenim por de repetir les eleccions."

   "Cada vegada que fem un pas cap al PSOE, ells en fan dos cap a C's. Però seguirem amb la mà estesa", i ha recordat que el PSOE defensava fa poc el referèndum, un dels punts que fins ara impedeixen el pacte.

   Malgrat això, desitja un pacte: "Esperem que recapacitin i deixin d'estar segrestats per C's. Sembla que el que ens estan oferint és un Govern d'Albert Rivera presidit per Pedro Sánchez."

"SÁNCHEZ, QUEDES ALLIBERAT"

   Albiach està decebuda amb Sánchez, perquè les 200 mesures que van pactar PSOE i C's incloïen suspendre la Llei Wert: "Han passat dues setmanes i hem vist com C's s'ha abstingut d'una votació per suspendre-la", ha raonat referint-se a l'abstenció de C's al Congrés en una proposta per suspendre el calendari d'implantació de la Lomce.

   "Amb la qual cosa, Pedro Sánchez, quedes alliberat de complir el teu pacte amb C's, que l'ha incomplert a la primera de canvi", ha dit, i ha reiterat que el socialista està segrestat per C's i pels barons del PSOE, en comptes de respondre a les demandes la seva militància.

   Per això, l'insta a seguir els passos de Podem amb una consulta exemplar: "Són dues preguntes clares i nítides davant de la pregunta de broma que va fer el PSOE, que formava part de l'estratègia envoltant que els feia C's per arrossegar-los a una gran coalició", amb el PP.

REFERÈNDUM

   Amb vista a unes noves eleccions si no hi ha pacte, anuncia que mantindran la seva aposta pel referèndum, per coherència, com recorda que van fer en les generals, municipals i catalanes: "Ho vam fer amb el preu que això ha tingut, perquè no era una opció popular, però era l'opció responsable, i vam guanyar les generals" a Catalunya.

   Sobre les catalanes, reconeix que "en un escenari de forta polarització i fort populisme entre 'el vot de la teva vida' o que 'Espanya es trenca', ser responsable no era la cosa més sexi".

CONFLUIR PER GUANYAR

   Per a les futures catalanes, aposta per un projecte de les esquerres per al qual ja es preparen tant ells com el partit de l'alcaldessa Ada Colau (BComú), ICV, EUiA i Equo: per a Albiach, ha de ser una confluència i no una coalició, "construïda des de baix, teixint aliances des de les bases".

   "M'encantaria que el nom fos EnComúPodem", ha revelat, i creu que el fet que BComú i ICV també vegin el projecte amb bons ulls demostra que ja es comencen a veure punts d'acord; i sobre la data de la seva creació, afirma que serà abans de les catalanes.

ADA COLAU

   Sobre si Colau seria la persona adequada per liderar el nou projecte en les catalanes, ha respost que ho ha de decidir ella, tot i que seria una bona candidata, però també entén que ara és alcaldessa de Barcelona i té una gran responsabilitat: "És indubtable que ha de ser un actiu potent durant la campanya i en la candidatura."

   Albiach, des de la seva candidatura FemPodem, reclama feminitzar la política i donar més pes a les dones en les llistes, una cosa que també vol per a aquest futur espai d'esquerres: "Sempre ho demanaré. Una altra cosa és que m'ho comprin", ha ironitzat.

   Amb tot, considera que per liderar la confluència poden escollir un home, perquè n'hi ha amb actituds feministes: "M'encantaria que fos una dona, i, si és un home, que sigui un home amb maneres d'actuar femenines."

   Després de preguntar-li si la CUP ha d'ocupar un espai en aquesta confluència, afirma que no tanquen la porta a ningú, que la confluència defensarà el dret a decidir i el referèndum, i que "si ells se senten còmodes amb aquesta aposta, endavant".