La JEC rebutja atorgar la credencial a Junqueras com a eurodiputat

Publicat 3/1/2020 21:35:13CET
Oriol Junqueras
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 3 gen. (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat atorgar la credencial d'eurodiputat al president d'Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, per estar condemnat per sentència ferma pel Tribunal Suprem per la seva implicació en l'1-O, la qual cosa, segons el parer del citat òrgan, suposa una causa sobrevinguda d'inegibilidad.

La JEC ha adoptat aquesta decisió per set vots a favor i cinc en contra i a poques hores que comenci el debat d'investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, la candidatura del qual a priori tirarà endavant el proper 7 de gener gràcies, entre altres, a l'abstenció dels 13 diputats d'ERC.

En l'escrit sobre la decisió, al que va tenir accés Europa Press, la JEC declara que en el cas de Junqueras procedeix la causa d'inelegilibidad sobrevinguda contemplada en la LOREG en haver estat condemnat en sentència ferma pel Tribunal Suprem a 13 anys de presó.

D'aquesta manera, l'organisme declara la pèrdua de la condició de diputat del Parlament Europeu, "amb anul·lació del seu mandat", amb efectes "des de la data d'aquest acord".

D'aquesta manera, la JEC assenyala que la seva vacant com a eurodiputat haurà de ser coberta per Jordi Solé, el següent en la llista de les europees. Aquesta resolució, que podrà ser recorreguda davant el Tribunal Suprem, serà notificada al president del Parlament Europeu.

Amb la seva decisió, l'organisme encarregat de vetllar per la transparència i la neutralitat dels processos electorals ha estimat els escrits presentats pel PP, Cs i Vox demanant que no s'expedís la credencial al líder d'ERC.

Contador