La JEC ordena retirar a Torra la credencial de diputat i l'inhabilita com a president

Publicat 3/1/2020 19:31:14CET
El president de la Generalitat, Quim Torra, en el seu missatge institucional de finalització d'Any, el 30 de desembre de 2019 en el Palau de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona
GENERALITAT DE CATALUNYA

MADRID, 3 gen. (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat retirar la credencial de diputat de JxCat a Quim Torra, i ha resolt, a més, inhabilitar-lo durant any i mig per a l'exercici de càrrecs públics, cosa suposa que no podrà seguir com a president de la Generalitat.

L'organisme arbitral ha estimat així el recurs interposat pel PP i parcialment el presentat per Cs i Vox, que havien demanat que se li retirés l'escó a Torra, cosa comportaria que abandoni la Presidència de la Generalitat perquè l'Estatut exigeix ser diputat com a condició per a aquest càrrec.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar a Torra a un any i mig d'inhabilitació per haver desobeït les resolucions de la JEC, que li exigien mantenir la neutralitat en els períodes electorals i retirar propaganda independentistes com els llaços grocs.

Llavors, el PP, Cs i Vox van demanar a la Junta Electoral de Barcelona que, en compliment d'aquesta sentència, es retirés a Torra l'escó de diputat del Parlament, però aquesta va rebutjar aquestes sol·licituds. No obstant això, els tres partits van recórrer davant la JEC aquesta decisió.

TORRA ÉS "INELEGIBLE"

En la seva resolució d'aquest divendres, recollida per Europa Press, la JEC anul·la l'acord de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, declara que Torra és "inelegible", segons la Llei Electoral, per haver estat condemnat pel TSJC, li imposa una pena de multa i l'inhabilita durant un any i mig "per a l'exercici de càrrecs públics electius i l'acompliment de funcions de govern".

Així mateix, l'òrgan encarregat de vetllar per la transparència dels comicis deixa sense efecte la credencial com a diputat que Torra va aconseguir en les eleccions de 2017 i ordena a la Junta Electoral de Barcelona que declari la seva vacant i expedeixi la corresponent credencial al següent candidat de la llista de JxCat.

Contador