Publicat 08/11/2019 22:04CET

La JEC no és competent per prohibir les manifestacions del 9N i recorda les seves obligacions a la Generalitat

Urna de los diputados/as, en el centro logístico de las póximas elecciones generales del 10N en Alcalá de Henares (Madrid), a 31 de octubre de 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

   MADRID, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

   La Junta Electoral Central (JEC) ha assenyalat aquest divendres que no és competent per prohibir les manifestacions convocades a Catalunya durant la jornada de reflexió i el dia de les votacions de cara a les eleccions del 10 de novembre per ha recordat a la Generalitat les seves obligacions en matria d'ordre públic.

   En una resolució notificada aquest divendres, l'rgan electoral ha recordat tant a les Juntes Electorals Provincials com a la prpia Generalitat la seva haver de per garantir el dret a vot acte, el lliure accés als collegis electorals i impedir que es duguin a terme comportaments que pertorbin la lliure voluntat dels electors.

   La Junta Electoral de Barcelona va remetre a la JEC la petició del PP per a la suspensió de les "reunions i manifestacions" convocades per la plataforma Tsunami Democrtica contra la sentncia del 'procés' que, segons els 'populars' cerquen incidir en les eleccions i "afavorir en les urnes als partits independentistes.

   En concret, el PP va sollicitar en les quatre juntes electorals provincials catalanes la dissolució dels actes que continguin "lemes, símbols, proclames, declaracions o actuacions en defensa de les idees o propostes exclusivament defensades i representades per algunes candidatures".

   També va demanar a l'rbitre electoral que prengués "les mesures necessries per garantir l'absoluta neutralitat als espais públics durant la jornada de reflexió" i davant la "eventual ocupació" de collegis electorals tant el dissabte com el diumenge.

   En la seva resolució d'aquest divendres, la JEC ha assenyalat que manca de competncies "per prohibir de forma prospectiva i amb carcter general la realització de qualsevol acte o manifestació durant les jornades de reflexió i de votació" per adverteix que sí "li correspon recordar a la Generalitat de Catalunya, com a autoritat governativa competent en matria d'ordre públic, que ha d'adoptar les mesures necessries per garantir l'absoluta neutralitat als espais públics" durant ambdues jornades.

   En concret, l'organisme electoral assenyala a la Generalitat l'obligació de garantir aquesta neutralitat "en particular respecte de concentracions o manifestacions que continguin lemes, símbols, proclames, declaracions o actuacions en defensa d'idees o propostes exclusivament defensades i representades per algunes candidatures".

   Igualment, recorda a les Juntes Electorals Provincials la seva haver de per vetllar "pel compliment estricte d'aquestes garanties" relatives a la prohibició establerta en l'article 53 de la LOREG de realitzar actes que indueixin el sentit del vot després de la conclusió de la campanya electoral.

   SUFRAGI ACTIU I ACCÉS Als COLLEGIS

   La JEC apella a l'acord de la Junta Electoral Provincial de Barcelona del passat dia 5 per incidir en l'obligació de les Juntes Electorals Provincials per "garantir les condicions d'exercici del dret al vot i, per tant, que la formació de la voluntat dels electors i l'exercici del vot es dugui a terme en condicions d'absoluta llibertat i sense cap pertorbació".

   En aquest sentit, la JEC ha emfatitzat que aix engloba tant "el dret fonamental al sufragi actiu" com també "la prpia protecció del principi democrtic", incidint que tant les Juntes Electorals com a la Generalitat han de garantir "el lliure accés als collegis electorals i que no es duguin a terme comportaments que pertorbin la lliure voluntat dels electors".

   En aquest sentit, ha recordat que la LOREG prohibeix "formar grups susceptibles d'entorpir, de qualsevol manera que sigui, l'accés als locals electorals, així com la presncia en les seves proximitats de qui puguin dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret del vot (article 93)" amb l'objectiu de "garantir l'exercici amb plena llibertat del dret fonamental de sufragi reconegut en l'article 23 de la Constitució".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés