La JEC estudiarà si tramita la credencial de Junqueras com a eurodiputat i la inhabilitació de Torra

Publicat 2/1/2020 17:14:00CET
El diputat pres Oriol Junqueras al Congrés dels Diputats després de la sessió constitutiva de la cambra baixa.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) estudiarà aquest divendres si tramita l'acta d'eurodiputat del president d'ERC, Oriol Junqueras, i si inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, després de ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En la seva reunió d'aquest divendres, l'organisme arbitral preveu analitzar els escrits presentats pel PP i Cs que demanen que no s'atorgui la credencial a Junqueras perquè està condemnat per sentència ferma pel Tribunal Suprem (TS).

En presó provisional i en ple judici del procés, el líder d'ERC va aconseguir al maig el seu escó en les eleccions europees, però la JEC no va poder expedir-li la credencial al juny perquè el TS li va negar el permís per complir el tràmit que exigeix la legislació espanyola, que és jurar o prometre la Constitució davant de la Junta.

La sentència recent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) davant la consulta que li havia dirigit el TS ha fet canviar les coses perquè la institució comunitària entén que l'eurodiputat ja ho és des que és elegit, sense que cap tràmit formal nacional pugui condicionar l'obtenció de l'escó.

ABANS QUE PARLI EL SUPREM

Mentre el TS estudia com aplicar aquesta sentència, tant el PP com Cs es van apressar a sol·licitar a la JEC que no atorgués la credencial a Junqueras perquè ja no és un pres a l'espera de judici, sinó que és un condemnat per sentència ferma a inhabilitació, segons va resoldre l'Alt Tribunal en la sentència del procés.

Tots dos partits entenen que aquesta condemna de presó i d'inhabilitació dictada pel Suprem, que ja és ferma, suposa "una causa d'ineligibilitat sobrevinguda" per Junqueras que li impedeix ocupar un càrrec públic o parlamentari, per la qual cosa no pot rebre la credencial d'eurodiputat i així s'ha de comunicar al Parlament Europeu.

Cs s'avança fins i tot a la decisió i demana a la JEC que faci córrer la llista de la coalició Ara Repúbliques per la qual es va presentar ERC al costat de Bildu i BNG, entre d'altres partits. Si fos així, l'escó passaria a Jordi Solé i Ferran, també d'ERC, que va ser el número quatre d'aquella candidatura.

Com és habitual en aquests casos, abans de prendre una decisió la Junta Electoral ha donat un termini als afectats, en aquest cas a ERC i al mateix Junqueras, perquè presentin les seves al·legacions sobre els escrits de PP i Cs.

SI ES QUEDA SENSE ESCÓ, TORRA HAURIA D'ABANDONAR LA PRESIDÈNCIA

A la reunió d'aquest divendres es tractarà també el cas de Quim Torra, condemnat a inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva desobediència davant les resolucions de la JEC que li exigien que mantingués la neutralitat en els períodes electorals i retirés propaganda independentista com ara els llaços grocs.

El PP i Cs ja van demanar a la Junta Electoral de Barcelona que, en compliment d'aquesta sentència, se li retirés a Torra l'escó de diputat del Parlament, fet que comportaria l'abandonament de la Presidència de la Generalitat perquè l'Estatut exigeix ser diputat com a condició per al càrrec.

La Junta Electoral de Barcelona va rebutjar les dues peticions, però el PP i Cs ja van anunciar que recorrerien contra elles davant de la JEC per tornar a provar-ho, per la qual cosa l'assupte es veurà també aquest divendres en el màxim òrgan arbitral.

Contador