Actualitzat 27/12/2019 16:47:22 +00:00 CET

La JEC estudiarà els escrits del PP i Cs perquè Junqueras no reculli l'acta d'eurodiputat

Oriol Junqueras i Raül Romeva en un míting d'ERC
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 27 des. (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) té previst estudiar la setmana vinent els escrits que van presentar el PP i Cs per demanar que no s'atorgui l'acta d'eurodiputat al president d'ERC, Oriol Junqueras, perquè consideren que ha estat condemnat per una sentència ferma, segons han confirmat a Europa Press fonts de l'organisme arbitral.

Junqueras va obtenir al maig el seu escó quan estava en presó provisional després de les eleccions europees, però la JEC no va poder expedir la credencial al juny perquè el Suprem li va denegar el permís per al tràmit que exigeix la legislació espanyola, que és jurar o prometre la Constitució davant la Junta.

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, arran de la consulta que li va fer el Suprem, ha canviat la situació perquè la institució comunitària entén que un eurodiputat ho és des del moment que és elegit, sense que cap tràmit formal ho pugui condicionar.

ABANS QUE PARLI EL SUPREM

Mentre el Tribunal Suprem estudia com aplicar la sentència, tant el PP com Cs van sol·licitar el dia 23 a la JEC que no atorgui la credencial a Junqueras perquè ara ja és un pres condemnat per sentència ferma a inhabilitació, segons va resoldre l'alt tribunal.

Tant el PP com Cs entenen que la condemna que va dictar el Suprem, suposa "una causa d'ineligibilitat sobrevinguda" per a Junqueras que li impedeix ocupar un càrrec públic o parlamentari i, per tant, no pot rebre la credencial d'eurodiputat.

"Junqueras no pot tenir l'acta d'eurodiputat", va emfatitzar dilluns passat el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que va recordar que un canvi normatiu va determinar que la Junta Electoral Central "pot actuar per retirar l'escó a un condemnat per inhabilitació".

Cs s'avança fins i tot a la decisió i demana a la JEC que faci córrer la llista de la coalició Ara Repúbliques en què ERC es va presentar amb Bildu i el BNG, entre d'altres partits. Si fos així, l'escó passaria a Jordi Solé i Ferran, també d'ERC, que va ser el número quatre la candidatura.

Com és habitual en aquests casos, abans de prendre cap decisió la Junta Electoral ha donat un termini als afectats, en aquest cas Esquerra i el mateix Junqueras, perquè presentin les seves al·legacions sobre els escrits del PP i Cs.