Actualitzat 03/01/2020 10:52

La JEC estudia si tramitar la credencial de Junqueras i la inhabilitació de Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu
@QUIMTORRAIPLA - Archivo

MADRID, 3 gen. (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) estudiar aquest divendres si tramita l'acta d'eurodiputat del president d'ERC, Oriol Junqueras, i si inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, després de ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En la seva reunió d'aquest divendres, l'organisme arbitral preveu analitzar els escrits que han presentat el PP i Ciutadans en qu demanen que no s'atorgui la credencial a Junqueras en estar condemnat per sentncia ferma pel Tribunal Suprem.

Quan es trobava en presó provisional i en ple judici del procés, el líder d'ERC va aconseguir al maig el seu escó en les eleccions europees, per la JEC no li va poder expedir la credencial al juny perqu el Suprem li va negar el permís per complir el trmit que exigeix la legislació espanyola, que és jurar o prometre la Constitució davant la Junta.

La recent sentncia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) davant la consulta que li havia adreat el Suprem ha canviat les coses perqu la institució comunitria entén que l'eurodiputat ja ho és des que és elegit, sense que cap trmit formal nacional pugui condicionar l'obtenció de l'escó.

ABANS QUE PARLI EL SUPREM

Mentre el Tribunal Suprem estudia com aplicar aquesta sentncia, tant el PP com Ciutadans es van apressar a sollicitar a la JEC que no atorgui la credencial a Junqueras perqu ja no és un pres a l'espera de judici, sinó que és un condemnat per sentncia ferma a inhabilitació, segons va resoldre l'alt tribunal en la sentncia del procés.

Tots dos partits entenen que aquesta condemna de presó i d'inhabilitació dictada pel Suprem, que ja és ferma, suposa "una causa d'ineligibilitat sobrevinguda" per Junqueras que li impedeix ocupar un crrec públic o parlamentari, per la qual cosa no pot rebre la credencial d'eurodiputat i així s'ha de comunicar al Parlament Europeu.

Ciutadans s'avana fins i tot a la decisió i demana a la JEC que faci córrer la llista de la coalició Ara Repúbliques per la qual es va presentar ERC juntament amb Bildu i BNG, entre altres partits. Si fos així, l'escó passaria a Jordi Solé i Ferran, també d'ERC, que va ser el número quatre d'aquella candidatura.

Com és habitual en aquests casos, abans de prendre una decisió, la Junta Electoral ha donat un termini als afectats, en aquest cas ERC i el mateix Junqueras, perqu presentin les seves allegacions sobre els escrits del PP i Ciutadans.

SI ES QUEDA SENSE ESCÓ, TORRA HAURIA D'ABANDONAR LA PRESIDNCIA

En la reunió d'aquest divendres es tractar també el cas de Quim Torra, condemnat a inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva desobedincia davant les resolucions de la JEC que li exigien mantenir la neutralitat en els períodes electorals i retirar propaganda independentista com els llaos grocs.

El PP i Ciutadans ja van demanar a la Junta Electoral de Barcelona que, en compliment d'aquesta sentncia, es retirés a Torra l'escó de diputat del Parlament, cosa que comportaria que abandonés la Presidncia de la Generalitat perqu l'Estatut exigeix ser diputat com a condició per al crrec.

La Junta Electoral de Barcelona va rebutjar totes dues peticions, per el PP i Cs ja van anunciar que recorrerien davant la JEC per tornar a provar-ho, per la qual cosa l'assumpte es tractar també aquest divendres en el mxim rgan arbitral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés