Publicat 20/06/2019 16:42

La JEC comunica al Parlament Europeu que els escons de Junqueras, Puigdemont i Comín queden vacants

La JEC cita el dilluns als eurodiputats per acatar la Constitució i sense aquest tramiti no donar l'acta a Puigdemont
EUROPA PRESS

També rebutja la pretensió de l'advocat de Puigdemont per acatar la Constitució sense passar per la Junta Electoral

MADRID, 20 juny (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) ha comunicat al Parlament Europeu que els escons del president d'ERC, Oriol Junqueras, i dels dos candidats de JxCat, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, han de considerar-se vacants perqu no han completat els trmits per prendre possessió.

Una vegada proclamats els resultats, els 54 eurodiputats electes disposaven de cinc dies per jurar o prometre l'acatament a la Constitució davant de la Junta Electoral Central, que aquest dilluns els va convocar per procedir a aquest trmit.

Per a aquesta cita van faltar l'encara ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, que tenia un Consell de Ministres de la UE; Puigdemont, Comín i Junqueras, aquest últim en presó preventiva a l'espera de la sentncia pel judici del procés independentista a Catalunya i el Suprem li va denegar el permís per ser traslladat al Congrés.

Borrell va resoldre el trmit aquest dijous i quedava pendent el cas de Junqueras, Puigdemont i Comín. En la seva resolució, la JEC recorda que, segons la Llei Orgnica del Rgim Electoral General (Loreg), una vegada esgotat el termini de cinc dies ha de "declarar vacants els escons corresponents als diputats que no haguessin acatat la Constitució i suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu crrec".

Aix sí, la declaració d'escons vacants podr revocar-se quan els tres electes procedeixin a acatar la Constitució. Una altra possibilitat per no perdre la representació és que tant la coalició Ara Repúbliques com JxCat substitueixin Junqueras, Puigdemont i Comín, la prvia renúncia dels tres afectats, i que els seus substituts completin els trmits que exigeix la legislació.

Si no hi ha canvis, només 51 eurodiputats espanyols tenen tota la documentació necessria per participar en la sessió constitutiva del Parlament Europeu, prevista pel 2 de juliol. Són 20 del PSOE, 12 del PP, set de Cs, sis d'Unides Podem, tres de Vox, dos d'Ara Repúbliques (un d'ERC i un altre de Bildu), i un de la Coalició per una Europa Solidria (CEUS) que van subscriure PNB i CC.

L'ACATAMENT ÉS "PERSONALÍSSIM" I "INDELEGABLE"

En la mateixa reunió d'aquest dijous, la JEC ha rebutjat la pretensió de l'advocat Gonzalo Boye, representant legal de Puigdemont i Comín, perqu l'acatament pogués dur-se a terme a distncia.

Segons recorda, l'acatament és imprescindible per adquirir plenament la condició d'eurodiputat i ha de fer-se davant la Junta Electoral Central, "la qual cosa suposa que el candidat electe ha de comparixer personalment davant aquest organisme per a la realització d'un acte que és de naturalesa personalíssima, resulta per tant indelegable, i no pot portar-se a efecte mitjanant qualsevol mecanisme que pretengui triar el propi interessat al marge de les previsions legals a aquest efecte".

"L'acatament és un acte personalíssim que s'ha de fer presencialment davant la Junta Electoral Central, com es fa des de l'aprovació del referit precepte, segons el qual no resulten admissibles els altres procediments com els proposats", subratlla la JEC.

NINGÚ NO ELS IMPEDEIX PRESENTAR-SE A ESPANYA

Finalment, indica que el jutge instructor de la causa del procés independentista Pablo Llarena, "no prohibeix ni impedeix" que Puigdemont i Comín puguin venir a Espanya, una altra cosa és que aix activi "les obligacions processals que es deriven d'aquesta causa".

"Com té declarada la Junta Electoral Central, la circumstncia que un candidat es trobi voluntriament fora del territori nacional per eludir l'acció de la justícia no constitueix causa justificada per proporcionar-li un tracte diferent del de la resta de candidats", afegeix.

L'acord de la JEC és ferma en via administrativa, per la qual cosa ja només cal presentar un recurs contenciós-administratiu davant la sala tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos des de la seva notificació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés