Actualitzat 26/01/2020 18:58

La JEC cita aquest dimarts els eurodiputats electes que entraran després del Brexit, entre ells Clara Ponsatí

L'exconsellera i professora a la Universitat de St Andrews Clara Ponsatí a Edinburg, Esccia. Foto: Lesley Martin/PA Wire/dpa
Lesley Martin/PA Wire/dpa

MADRID, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) ha citat aquest dimarts a dependncies del Congrés els cinc eurodiputats electes nomenats a ocupar els escons al Parlament Europeu que guanyar Espanya un cop es faci efectiu el Brexit, i entre ells hi ha l'exconsellera catalana Clara Ponsatí, que ara com ara és a Esccia i que el Tribunal Suprem reclama, per la seva presncia es considera improbable.

Quan el Brexit sigui una realitat el 31 de gener i els eurodiputats britnics deixin el Parlament, el seu buit es repartir entre els diferents pasos de la UE. A Espanya li correspondran cinc seients més que, a partir de l'1 de febrer, se sumaran als 54 elegits el passat mes de maig.

EL PSOE, VOX, EL PP, CS I JXCAT GUANYEN UN DIPUTAT

En la seva reunió d'aquest dijous la JEC ja va proclamar eurodiputats electes als cinc candidats següents del PSOE, Vox, el PP, Ciutadans i JxCat, continuant l'escrutini dels comicis europeus. Es tracta de Marcos Ros Sempere (PSOE), Margarita de la Pisa Carrión (VOX), Gabriel Mato Adrover (PP), Adrián Vázquez Lázaro (Cs) i Clara Ponsatí, que anava de número tres de la llista de JxCat.

Els cinc estan citats al Congrés perqu jurin o prometin acatar la Constitució davant la Junta Electoral Central, que és la que té delegada la competncia d'expedir la credencial dels eurodiputats.

En la seva resolució, recollida per Europa Press, la JEC va recordar que, conforme a la legislació vigent, si en el termini de cinc dies des de la seva proclamació els eurodiputats electes no compleixen aquest trmit, es declararan vacants els escons i "suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu crrec" fins que es produeixi aquest acatament de la Constitució.

EL MATEIX CAS QUE PUIGDEMONT I COMÍN

Ponsatí resideix a Esccia i té pendent de resolució una euroordre dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per un suposat delicte de sedició per la seva participació en el procés sobiranista de 2017. Per aix, no es preveu la seva presncia dimarts a Madrid i tot apunta al fet que far el mateix recorregut que els seus companys de files l'expresident Carles Puigdemont i el també exconseller Toni Comín, també reclamats per la Justícia espanyola i residents a Blgica.

I és que l'exconsellera podria beneficiar-se de la recent decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va resoldre que el president d'ERC, Oriol Junqueras, gaudia d'immunitat parlamentria des que va ser proclamat eurodiputat electe i malgrat no haver acatat la Constitució davant la JEC.

Després el Suprem, com a tribunal sentenciador del prócés, va determinar que Junqueras, una vegada condemnat a inhabilitació per la seva participació en l'organització del referndum, ja no podia ser considerat eurodiputat, per la decisió del Tribunal Europeu sí va obrir la porta al fet que l'Eurocambra expedís les seves credencials d'eurodiputats tant a Puigdemont com a Comín.

Ponsatí est a l'espera que la Justícia britnica decidís a la primavera sobre l'euroordre que el jutge Pablo Llarena reactiu en contra seva quan es van condemnar els impulsors del procés. No obstant aix, la seva proclamació com a eurodiputada electa li permetr gaudir de la immunitat que correspon als membres del Parlament Europeu i haur de fer nous trmits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés