La JEC autoritza que Junqueras participi des de la presó en un debat via internet de l'Agència Catalana

Actualitzat 16/4/2019 19:28:06 CET
AV.- 28A.- La Junta Electoral de Barcelona autoriza un acto de ERC en Lledoners
DAVID ZORRAQUINO/EUROPA PRESS - Archivo

Gabriel Rufián acudirà en el míting, en el qual la presó no veu cap risc a la seguretat

BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha autoritzat ERC a fer un acte electoral aquest dijous al Centre Penitenciari de Lledoners en què hi acudirà el número dos d'ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián.

En l'acord, recollit per Europa Press, la Junta relata que ha rebut aquest dimarts un informe que va sol·licitar al Servei d'Institucions Penitenciàries de la Generalitat i que resulta "favorable al fet que totes les candidatures que ho creguin oportú puguin fer un debat amb els interns que voluntàriament vulguin, en un espai que s'habilitaria a aquest efecte".

Aquest informe d'institucions penitenciàries afirma que "no hi ha cap afectació de problemes de seguretat, sempre condicionat a una sèrie d'exigències".

Amb això, "es garanteix l'aplicació de l'article 23 de la Constitució i l'art.3 de la Llei General Penitenciària", segons la institució, que ha demanat que se sol·licitin aquest tipus d'actes amb cinc dies d'antelació, de manera que es pot celebrar el d'aquest dijous.

La Junta ha acordat autoritzar l'acte en aquesta presó de Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) "amb les limitacions i exigències" que indiqui aquesta administració, i ha informat a la resta de candidatures que si volen sol·licitar un acte electoral han de sol·licitar-lo a l'Administració Penitenciària amb cinc dies d'antelació.

Arran de la petició d'ERC de l'11 d'abril, la Junta Electoral Central (JEC) va acordar que havia de ser la junta provincial competent la que valorés aquest acte, en empara de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg).

DRETS POLÍTICS

L'acord de la Junta explica que la Constitució declara que els presos gaudeixen dels drets fonamentals del capítol segon, en excepció dels que es vegin expressament limitats, i la Carta Magna inclou també el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics".

Recull que la Llei penitenciària assenyala que els interns podran exercitar "els drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals, sense exclusió del dret de sufragi", tret que fos incompatible amb la condemna.

Tenint en compte aquests preceptes legals i constitucionals, la Junta de Barcelona ha considerat que "el debat dels programes electorals de les diferents candidatures concurrents en les eleccions generals, amb els interns en centres penitenciaris afavoreix aquests drets", i esmenta que la JEC ja va autoritzar un acte durant les eleccions andaluses.

També indica que no hi ha cap oposició de l'Administració penitenciària per raons de seguretat al fet que es puguin dur a terme els actes, i que en l'informe d'aquesta institució "queda salvaguardat el deure de neutralitat política que els poders públics han d'observar estrictament durant els períodes electorals, així com el respecte als principis de transparència, objectivitat i igualtat entre els candidats".

-. Firma: NRB/ELSM .-