Publicat 19/04/2023 21:30

La JEC adverteix a la ministra Portaveu i a Pere Aragonès per saltar-se la neutralitat en període electoral

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, en una roda de premsa després del Consell de Ministres
Alberto Ortega - Europa Press

   MADRID, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

   La Junta Electoral Central (JEC) ha dictat aquest dimecres les resolucions en les quals adverteix a la ministra Portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per vulnerar en declaracions públiques el seu deure de neutralitat en període electoral, que es va obrir a principis de mes per la convocatòria de municipals i autonòmiques del 28 de maig.

   Isabel Rodríguez havia estat assenyalada pel PP, mentre que Pere Aragonès va ser denunciat per Cs, i en tots dos casos la JEC ha rebutjat obrir-los un expedient sancionador, però sí que els ha instat a no repetir aquest tipus de declaracions en els propers actes institucionals.

   Segons recorda l'organisme arbitral, l'article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) prohibeix, des de la convocatòria de les eleccions fins a la seva celebració, "qualsevol acte organitzat o finançat, directa o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts per les autoritats públiques", la qual cosa ha d'aplicar-se juntament amb els principis constitucionals d'igualtat en l'exercici del dret de sufragi passiu i de neutralitat dels poders públics.

MANIFESTACIONS ELECTORALISTES DES DE LA MONCLOA

   En el cas de la Portaveu del Govern, el PP va denunciar la seva roda de premsa posterior al Consell de Ministres del passat 4 d'abril, la primera després de la convocatòria de les eleccions, i la JEC admet que Isabel Rodríguez "va infringir" aquest deure de neutralitat amb "manifestacions valoratives d'assoliments aconseguits en matèria d'ocupació, amb connotació electoralista", en comentar les dades de l'atur.

   En la seva resolució, recollida per Europa Press, també retreu a la ministra que utilitzés una convocatòria institucional de Moncloa per realitzar "apreciacions obertament crítiques amb l'actitud del líder del principal partit de l'oposició", si bé no aprecia premeditació, sinó que té en compte que va ser a preguntes dels periodistes.

   Per tot això, la JEC rebutja la pretensió del PP d'obrir un expedient sancionador però sí reclama a Isabel Rodríguez que "en futurs actes institucionals extremi la seva diligència per evitar vulnerar el principi de neutralitat que els poders públics estan obligats a respectar durant el procés electoral" i al fet que dicti les instruccions oportunes per retirar de la web institucional aquestes manifestacions del 4 d'abril ratllades d'electoralistes.

   Pel que fa a Pere Aragonès, la roda del qual de premsa després de la reunió del Govern de l'11 d'abril va ser denunciada per Cs, la JEC confirma que el president de la Generalitat va llançar lemes i consignes utilitzats per les formacions independentistes com "un missatge legitimador de la causa separatista", "la pretensió que existeix un dret a decidir per resoldre aquest conflicte mitjançant un referèndum", o la suposada existència de "víctimes d'una represàlia escomesa per l'Estat".

   "Amb tals apreciacions, que són obertament rebutjades per altres formacions polítiques, es donen per bones aquestes tesis i es genera una imatge de victimització dels seus partidaris, la qual cosa infringeix el deure neutralitat i objectivitat que s'imposa sobre les autoritats públiques, amén de resultar susceptible d'afavorir la mobilització del vot en benefici d'una part de les formacions", conclou.

LA GENERALITAT, ALINEADA AMB UNS PARTITS CONTRA UNS ALTRES

   Al seu judici, aquestes manifestacions "partidistes" són "consignes habitualment emprades en els seus mítings per aquelles forces polítiques que defensen aquesta opció" i, en difondre-les en el curs d'un acte de naturalesa institucional, el president de la Generalitat "s'alinea al costat de les pretensions d'un grup de ciutadans amb inevitable exclusió de la resta, la qual cosa resulta simplement incompatible amb el deure d'objectivitat i neutralitat dels poders públics".

   La JEC tampoc obre expedient sancionador a Aragonès, però l'avisa que no torni a incórrer en vulneracions del principi de neutralitat i que es retirin aquestes manifestacions de la web institucional de la Generalitat.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés