Publicat 17/6/2019 15:20:35CET

La JEC accepta totes les fórmules d'acatament dels eurodiputats, inclosa la dels "presos polítics"

España.- Junta Electoral acepta todas las fórmulas de acatamiento de los eurodiputados, incluyendo los presos políticos
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 17 juny (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) ha acceptat totes les fórmules d'acatament de la Constitució que han utilitzat aquest dilluns els eurodiputats electes, fins i tot aquelles en les quals s'esmentava "la República" i "els presos polítics i els exiliats".

La JEC va convocar aquest dilluns al Congrés els 54 eurodiputats elegits en els comicis del 26 de maig per procedir a l'acte de promesa o jurament de la Constitució, un tràmit imprescindible per poder rebre l'acta que els permeti accedir al Parlament d'Estrasburg.

El vicepresident de la JEC, Eduardo Calvo Rojas, ha obert la sessió pública advertint els electes que la seva promesa o jurament havia de ser "clar i incondicionat", tal com estableix la llei i la doctrina del Tribunal Constitucional.

ACATAMENT "INCONDICIONAT"

En una resolució que va dictar fa just una setmana, la JEC va deixar clar que, conforme a l'article 108.8 de la Llei Electoral i de conformitat amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional, només podrien "reputar-se vàlides" aquelles fórmules que "expressament" manifestessin "la voluntat incondicionada d'acatar la Constitució".

A partir d'aquí, Calvo Rojas ha anat nomenant els eurodiputats electes i més d'una desena han optat per introduir afegits per justificar l'acte d'acatament i no només han utilitzar el "per imperatiu legal" que va introduir Herri Batasuna fa dècades i que va acceptar el Tribunal Constitucional, sinó d'altres expressions, com ja va passar en les sessions constitutives del Congrés i del Senat.

Així, els eurodiputats electes d'Ara Repúbliques, la coalició que va liderar Oriol Junqueras i que va unir ERC, Bildu i el BNG, han promès "per imperatiu legal", per "la república", "pel dret a l'autodeterminació" i "per la llibertat dels presos polítics i la tornada dels exiliats".

També els d'Unides Podem han introduït 'afegitons' a la promesa o jurament de la Constitució. Així, María Eugenia Rodríguez Palop ho ha fet "per la lluita feminista", Miguel Urbán per "treballar per les classes populars", Sira Rego (IU) des dels seus "principis republicans", Idoia Villanueva "per un projecte sostenible i divers que no deixi ningú enrere" i José Manuel Pineda (IU) per "treballar pels drets humans, el socialisme" i altres conceptes.

EL PP, CS I VOX HAN RECORREGUT AQUESTS ACATAMENTS

Després de la sessió pública d'aquest dilluns, la Junta Electoral Central ha decidit donar per bones totes les fórmules que han emprat els 50 eurodiputats presents i ha expedit les credencials que els permetran accedir al Parlament Europeu.

En la recent sessió constitutiva del Congrés, la decisió de validar o no el tràmit va quedar en mans de la presidenta de la Cambra, la socialista Meritxell Batet, que va donar per bones totes les fórmules que es van emprar en considerar que, encara que alguns diputats esmentessin els presos polítics, la República catalana o fins i tot el planeta, no qüestionaven l'acatament de la Constitució.

El PP, Ciutadans i Vox tenen comanda a la Mesa del Congrés que reconsideri la seva decisió de no revisar els acataments de la sessió constitutiva que consideren de dubtosa constitucionalitat, una petició que preveu estudiar l'òrgan de govern de la Cambra en la seva propera reunió.

ELS CASOS PENDENTS

Els electes que no han pogut acudir aquest dilluns al Congrés poden complir amb el tràmit més endavant, perquè l'acatament és imprescindible per accedir al càrrec però no fer-ho no suposa perdre l'escó, sinó que queda vacant fins que es completin els requisits o es procedeixi a una substitució.

Hi ha hagut quatre absències: l'encara ministre d'Afers exteriors, Josep Borrell, que aquest dilluns tenia un Consell de Ministres de la UE; els dos de Junts, l'expresident català Carles Puigdemont i el seu exconseller Toni Comín, tots dos pròfugs de la Justícia, així com Oriol Junqueras, cap de llista d'ERC, que es troba en presó preventiva a l'espera de la sentència pel judici del procés independentista a Catalunya i el Suprem li va denegar el permís per ser traslladat al Congrés.