Actualitzat 21/11/2014 12:49

Jaume Matas presenta el recurs contra la revocació del tercer grau

Jaume Matas
Foto: EUROPA PRESS

VALLADOLID, 21 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat de Vigilància Penitenciària de Valladolid ha rebut aquest divendres el recurs presentat per Jaume Matas amb el qual l'expresident balear rebutja la decisió del jutge d'anul·lar la concessió del tercer grau de què gaudeix actualment.

   El recurs de la defensa de Jaume Matas s'ha traslladat al Fiscal, i un cop el jutge rebi l'opinió del ministeri fiscal sobre l'escrit, el magistrat tornarà a resoldre (previsiblement cap al 28 de novembre), han informat a Europa Press fonts del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó.

   Contra la decisió que adopti el jutge, l'intern tindrà cinc dies per recórrer per apel·lació davant de l'Audiència de Palma de Mallorca, a la qual els magistrats hauran de resoldre si Jaume Matas continua complint condemna sota les condicions de tercer grau o ha de complir la pena com un pres de segon grau.

   Per a l'intern, la pena de nou mesos es continua computant mentre es duen a terme tots aquests tràmits. Matas va ingressar a la presó de Segòvia el 28 de juliol de 2014 i la seva condemna s'extingeix el 24 d'abril del 2015.

   La defensa de l'expresident balear ja ha anunciat el recurs contra la revocació del tercer grau perquè al·lega que no existeix "perillositat" en la seva conducta, segons ha anunciat l'advocada de l'exministre, Pilar Gómez Pavón.

   En concret, mitjançant una sentència dictada aquesta setmana, el magistrat Florencio de Marcos Madruga va estimar el recurs que va interposar la Fiscalia de Valladolid, en què s'expressava la disconformitat que Matas gaudís ja del segon grau penitenciari i que suposava que deixés la presó de Segòvia en què va entrar el passat 28 de juliol i passés a tenir com instal·lació penitenciària de referència el Centre d'Inserció Social d'aquest penal.

ABSÈNCIA DE REEDUCACIÓ

   El jutge va revocar per tant la concessió del tercer grau perquè va estimar que no hi havia reeducació de l'intern i sí un risc de ruptura de la confiança dels ciutadans en l'Estat de Dret.

   De fet, segons apunta la sentència, "tot i que és un fet indubtable tant en el temps actual, com en el de la comissió del delicte, que Jaume Matas és un subjecte socialment inserit -atès que té un mitjà sociofamiliar normalitzat, la qual cosa és habitual en la delinqüència anomenada de "guant blanc"-, no hi ha reeducació de l'intern i sense haver-se assolit aquesta finalitat de la pena, no té sentit la classificació en un tercer grau".

   És més, el jutge constata que "no hi ha cap prova de l'existència del penediment, assumpció del fet, consciència del dany causat i del descrèdit causat a la Institució Pública. L'únic que es pot afirmar és que l'intern ha fet fins a l'últim moment, legítimament, tot el que ha pogut per tal de no complir la pena".

   Institucions Penitenciàries, departament que dirigeix Àngel Yuste, havia progressat al reu al segon grau en aplicació de l'article 31.1 de Reglament Penitenciari, segons el qual, el centre directiu "té competència exclusiva per decidir, amb caràcter ordinari o extraordinari, la classificació i destí dels reclusos en els diferents establiments penitenciaris, sense perjudici de les atribucions dels Jutges de Vigilància en matèria de classificació per via de recurs".

   La Secretaria General, en contra de la Junta de Tractament de la presó segoviana, que el va classificar en segon grau, basava la concessió del tercer grau que Matas ja ha complert més de la tercera part dels seus nou mesos de condemna per un delicte de tràfic d'influències en el primer judici del cas Palma Arena.

   Un altre dels factors que s'havien considerat és la primarietat delictiva (que només està penat per aquesta causa), l'escassa durada de la condemna (nou mesos), la bona conducta observada a la presó, que es va presentar voluntàriament a la presó per complir condemna i la possibilitat d'activitat laboral a l'exterior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés