Actualitzat 29/01/2024 11:58

Jaume Duch (PE) augura unes eleccions europees "més polítiques" i demana combatre la desmobilització

El director de comunicació i portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch
ALBERTO PAREDES - EUROPA PRESS

Erra reclama que la UE debati sobre l'"ampliació interna" i defensa l'oficialitat del català

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El director de comunicació i portaveu del Parlament Europeu (PE), Jaume Duch, ha augurat unes eleccions europees "més polítiques", i ha cridat els polítics i mitjans de comunicació a combatre la desmobilització en aquests comicis que se celebraran el 9 de juny.

En les 23 Jornades del Consell Català del Moviment Europeu (CCME) celebrades aquest dilluns al Parlament, Duch ha avisat que les enquestes apunten a que les majories històriques de l'Eurocambra es podrien veure "una mica retallades" i creixeran els extrems, per la qual cosa podria dificultar l'elecció d'un nou president de la Comissió Europea (CE).

També ha alertat de la batalla financera" que s'està produint entre els estats membres, a l'hora de posar més diners a petició de la Comissió Europea, principalment per ajudar Ucraïna, i que s'ha trobat amb el veto d'Hongria, després de cridar a trobar una solució a aquesta petició, a parer seu, urgent.

Duch ha lamentat que no hi ha hagut progressos reals en matèria de recursos propis: "Continuem amb aquesta situació en la qual cada vegada que necessitem diners s'ha d'anar als ministeris d'Hisenda dels estats membres, i això produeix una situació que s'està convertint en insostenible", ha afirmat.

PACTE MIGRATORI

El portaveu del Parlament Europeu ha sostingut que aquesta legislatura ha estat productiva a nivell legislatiu, i ha destacat la importància del Pacte Migratori, la qual cosa ha assegurat que pot servir per reduir una mica "el volum del debat migratori durant la campanya electoral", i ha afegit que aquest assumpte podrà ser més constructiu que fa 5 anys.

Ha assenyalat que la pròxima legislatura continuarà marcada per la guerra a Ucraïna i l'ajuda de la UE fins al final del conflicte armat, però ha assegurat que la situació pot ser diferent "depenent del que passi als Estats Units", en al·lusió a l'elecció d'un nou president i en vista de la possibilitat que Donald Trump ho torni a ser.

Duch ha criticat les paraules de Trump en què qüestionava la utilitat de l'OTAN i d'invertir-hi diners nord-americans: "Fins i tot canviant la veritat històrica, cosa que no és gaire sorprenent, sobre com l'OTAN es va activar després dels atemptats de l'11S als Estats Units".

El portaveu de l'Eurocambra ha afirmat que això indica que en funció del resultat de les eleccions als EUA, la UE haurà de "prendre encara més seriosament les decisions sobre la seva pròpia defensa i seguretat".

ANNA ERRA

En l'obertura de les jornades, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha reclamat que la UE també parli sobre "l'ampliació interna", perquè Catalunya, que ha definit com una nació sense estat, pugui decidir emancipar-se i continuar formant part del bloc, en les seves paraules.

"Sé que és un tema que incomoda alguns i que no està en l'agenda política, però és un tema que des de Catalunya es va traslladar en el marc de la conferència sobre el futur d'Europa", ha afirmat Erra, que també ha reclamat l'oficialitat del català en les institucions europees.

La presidenta del Parlament ha sostingut que "no reconèixer el català és un greuge comparatiu que costa d'entendre", i ha subratllat que hi ha 12 llengües oficials a la UE que tenen menys parlants que el català.

SALA EUROPA

Per la seva banda, el president del CCME, Jordi Xuclà, ha proposat que la cambra catalana nomeni una de les seves estances Sala Europa, igual que passa en altres parlaments europeus, i també ha suggerit que la bandera de la UE estigui present en les sessions plenàries.

El cap de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera, ha desitjat que hi hagi una alta participació en les pròximes eleccions europees "pel bé d'Europa i de la democràcia", i ha assegurat que el 2024 la meitat de la població mundial està cridada a les urnes, la qual cosa considera que no necessàriament vol dir més democràcia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés