Publicat 1/7/2019 16:00:05 +02:00CET

La Jarc demana que s'asseguri l'activitat agrària en zones estratègiques per prevenir incendis

Lluís Viladrich, Xavi Vela i Jordi Vidal, membres de la Jarc.
JARC

LLEIDA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

L'organització agrària Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc) ha demanat aquest dilluns que s'asseguri l'activitat agrària en zones estratègiques com a mesura de prevenció d'incendis.

La Jarc considera que amb el foc de la Ribera d'Ebre (Tarragona) s'han posat en evidència les carències en la gestió d'extinció d'incendis, ha informat l'organització en un comunicat.

L'organització agrària ha demanat que es corregeixi "l'excés d'improvisació, la comunicació deficient amb el sector, la falta de coneixement del territori" que, al seu judici, ha quedat palès durant aquests dies.

Ha opinat que la prohibició generalitzada de les tasques agrícoles a Catalunya en lloc d'ajustar-la a la situació de risc real de cada zona "és una mostra de falta de coneixement del territori".

La Jarc ha posat en relleu el paper transversal que juga l'agricultura al territori i ha assenyalat que s'hauria de tenir en compte en altres aspectes com en la gestió forestal.

Diversos responsables del sindicat agrari han sostingut que Catalunya té 3,2 milions d'hectàrees de superfície, de les quals el 21,6% són cultius de regadiu i de secà; el 7% pastures, i el 64% és forestal, i han destacat que segons el mapa d'hàbitats hi ha 45.000 hectàrees de cultius abandonats, que suposen l'1,4% de la superfície catalana.

"La falta de suport de l'activitat agrària comporta que, especialment en determinades zones més marginals o desfavorides, aquest fenomen vagi en augment i conseqüentment també sigui superior el risc d'incendi perquè la zona forestal creix sense el control necessari", ha subratllat l'entitat.