Publicat 07/07/2015 11:58

Jané avisa que un mal finançament als partits és símptoma de "futures corrupcions"

Jordi Jané y Jordi Ciuraneta en la reunión del Procicat
GENCAT

Demana perseguir el blanqueig de capitals contra el finançament del terrorisme

BARCELONA, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha avisat aquest dimarts que un mal finançament als partits és símptoma "de mala democràcia i de futures corrupcions", i ha demanat molta regulació i control per part dels poders públics.

"Els partits tenen molt mala imatge i cal corregir-la", en gran part a causa de les seves actuacions en el passat, ha dit a l'obertura del curs d'estiu del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona-Centre Ernest Lluch (Cuimp) i l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) 'Finançament de partits i campanyes. Uns altres finançaments tòxics', amb el fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, i el director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, entre d'altres.

Jané --que ha inaugurat el curs amb el director de la OAC, Daniel de Alfonso; el director acadèmic del Cuimp, Agustí Bosch, i el director del curs, Fernando Jiménez-- ha exemplificat que, si ara mesuressin amb "el termòmetre" el que pensa la ciutadania al carrer sobre els partits, l'opinió seria molt dolenta, per la qual cosa ha apostat per ser molt escrupolosos en el control i la legislació sobre partits.

Ha defensat que els partits són "una eina essencial de l'Estat democràtic" ja que són els que concorren a les eleccions, tal com preveu la Constitució, per la qual cosa són l'instrument essencial per a la democràcia.

Per això, davant d'aquesta mala imatge, ha apostat per reforçar el control intern dels partits i aconseguir que els estatuts garanteixin un règim intern democràtic i obert, que els militants tinguin veu, i que els poders públics regulin i controlin molt el seu funcionament i finançament.

Jané reclama que, a més del control de les forces policials i l'estament judicial, la ciutadania també pugui exercir aquest control a través de més transparència.

Ha recordat que la Llei Orgànica de Finançament de Partits permet una fórmula mixta publicoprivada però prohibeix les donacions a partits de persones anònimes o empreses, i a les persones físiques els permet fins a 50.000 euros --a partir de 5.000 han d'informar el Tribunal de Comptes.

Respecte als 'lobbies', opina que s'han de regular per saber qui es dirigeix als poders públics a traslladar-los propostes, però considera "lícit" que els grups d'interès es reuneixin i discuteixin amb legisladors quan es tramita una llei, per exemple.

"Prefereixo saber qui es dirigeix a un governant o parlamentari", i, si hi ha tractes de favor, ha reclamat estar molt atents i combatre'ls amb les forces jurídiques.

LLUITA CONTRA EL TERRORISME

Respecte a la lluita contra el terrorisme i el seu finançament, que s'abordarà en la jornada de dimecres del curs d'estiu, Jané ha considerat que les operacions de blanqueig "van relacionades en massa ocasions amb el finançament d'activitats terroristes".

"Perseguir aquest blanqueig és perseguir futures actuacions terroristes que necessiten de finançament", i ha destacat que la Llei Orgànica de Prevenció del blanqueig i lluita contra el terrorisme és una llei exemplar que va néixer el 2010 d'un gran consens.

També ha destacat que la societat està més vigilada amb aquesta llei -"i quin bé"--, ja que li agraden les persones i càrrecs públics als qui no els importa estar vigilats, i el preocupen les persones que no volen estar-ho.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés