Actualitzat 21/05/2014 12:45

IU-ICV proposa considerar desobediència civil incomplir els drets laborals en acomiadaments improcedents

Cayo Lara.
EUROPA PRESS

Reclama que només es consideri que hi ha causes objectives per a l'acomiadament si l'empresa té pèrdues

MADRID, 21 maig (EUROPA PRESS) -

L'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) ha registrat al Congrés una proposició no de llei amb la qual proposa al Govern espanyol modificar la normativa vigent perquè l'incompliment per part d'un empresari dels drets dels treballadors en cas d'acomiadament sense causa justificada sigui considerat un delicte de desobediència civil.

En la iniciativa, que recull Europa Press, el grup que lidera Cayo Lara critica els "molts exemples que actualment es poden trobar d'empreses que tenen beneficis i, tot i això, acomiaden els seus treballadors de manera fàcil i barata sota unes suposades raons econòmiques que emmascaren la recerca de contractacions més precàries o una deslocalització empresarial".

Una possibilitat que, diu, ha obert la reforma laboral del 2012, que considera que una empresa està en una situació econòmica negativa "simplement per una disminució en els ingressos tot i que tingui sòlids beneficis i una situació patrimonial sanejada".

ABARATIR L'ACOMIADAMENT

A més, Lara creu que la reforma laboral del PP "abarateix, descausalitza i facilita" l'acomiadament sota la premissa que això seria "una de les solucions a la crisi i una eina per procurar més estabilitat i qualitat en la feina". "Tot i això, les empreses només invertiran i generaran ocupació quan tinguin expectatives de vendre al mercat els seus serveis o productes i, en plena recessió i amb la demanda deprimida, abaratir l'acomiadament significa automàticament major destrucció de feina", adverteix.

"Reduir el cost de l'acomiadament no procura que la nostra economia sigui més eficient ni més productiva ni aconsegueix que la feina que es crea, quan es crea, sigui de més qualitat", insisteix el coordinador federal d'IU, avisant que "la precarietat laboral s'ha conformat com un tret estructural del mercat de treball" espanyol.

Per això, amb la seva iniciativa, que es debatrà en el Ple del Congrés, planteja no només que fer fora treballadors sense causa justificada i incomplint els drets laborals sigui tipificat com a delicte de desobediència civil, sinó també que quan un jutge declari un acomiadament improcedent, l'empresari hagi d'abonar una indemnització a l'afectat equivalent a 45 dies de salari per any de servei fins a un màxim de 42 mensualitats.

Una quantitat molt superior als 33 dies per any i fins a un màxim de 24 mensualitats que la normativa laboral vigent estableix per als acomiadaments improcedents, i més del doble dels 20 dies previstos per als acomiadaments procedents. De fet, l'Esquerra Plural planteja també que sigui el treballador el que pugui decidir si, en cas d'acomiadament improcedent, vol tornar al seu lloc de treball o la indemnització, ja que actualment és l'empresari el que elegeix.

Finalment, la iniciativa d'IU-ICV-CHA planteja que per considerar que hi ha causes econòmiques objectives per justificar l'acomiadament únicament es tinguin en compte els resultats reals de l'empresa, de manera que seran procedents si s'ha donat "una progressiva evolució econòmica negativa que hagi conduït a una situació de pèrdues i que impedeixin el desenvolupament de l'activitat de l'empresa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés