Actualitzat 10/08/2014 11:08

IU-ICV exigeix una renda mínima individual de 530 euros mensuals variables

Diputados de Izquierda Plural
EUROPA PRESS

MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

La Izquierda Plural (IU-ICV-CHA) ha registrat al Congrés una proposició no de llei amb la qual exigeix al Govern que en el termini màxim de tres mesos aprovi una nova renda mínima de ciutadania de caràcter individual per quantia d'uns 530 euros mensuals però que es pugui modular en funció de les circumstàncies econòmiques de cada família.

La iniciativa, que recull Europa Press i que es debatrà en el Ple de la Cambra Baixa, parteix del dret constitucional dels ciutadans a tenir prestacions socials "suficients davant de situacions de necessitat", un dret que l'Estat no està garantint actualment, segons el parer de la coalició d'esquerres, a la llum de les dades d'atur i pobresa que pateixen els espanyols.

I és que des del començament de la crisi no només s'ha incrementat el nombre d'aturats, sinó que molts han perdut ja tots els subsidis d'atur, com demostra el que la taxa de cobertura quedés al 58,8% a finals del mes de juny passat, i han estat més de la meitat dels quals són beneficiaris d'alguna modalitat assistencial.

"Aquesta és, sens dubte, una de les causes, tot i que no l'única, de l'augment de la pobresa a Espanya", creu la Izquierda Plural, que adverteix que "la pobresa, i fins i tot la pobresa extrema, està arribant a sectors socials que fins fa molt poc estaven en situació de seguretat" com les parelles amb fills al seu càrrec o les famílies monoparentals.

GARANTIR PRESTACIONS "SUFICIENTS"

Així, per lluitar contra l'"evident cronificació de la pobresa i de l'exclusió social", IU-ICV advoca perquè els poders públics compleixin amb la seva "obligació" de garantir "de manera real i efectiva unes prestacions suficients". I, per aquesta raó, proposa al Congrés que així li ho demani a l'executiu.

En aquest sentit, fins i tot planteja com hauria de regular-se aquesta Renda Mínima Garantida de Ciutadania, una prestació no contributiva a la qual haurien de tenir dret de manera individual tots els ciutadans majors d'edat o menors emancipats que visquin legalment a Espanya i que manquin de rendes de qualsevol origen superiors a l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM).

Un índex que també seria la referència per calcular la quantia d'aquesta renda que, per tant, estaria fixada actualment en els 532,51 euros mensuals. Tot i això, la idea de la Izquierda Plural és que tant l'accés a aquesta ajuda com la seva quantitat es pugui modular en funció de les diferents situacions familiars, de manera que no s'exigeixin les mateixes rendes a una família amb fills que a algú que visqui sol.

Accedir a aquesta renda mínima donaria a més el dret al seu beneficiari a accedir a programes d'inserció professional, laboral o social, i no podria rebutjar cap oferta laboral "adequada" que se li faci mentre cobri la prestació. En aquest sentit, caldria regular els suposats de compatibilitat dels ingressos derivats de l'ocupació (incloent la regulació específica dels contractes parcials o temporals) sense perdre el dret a la renda.

PAGADA PER L'ESTAT PERÒ GESTIONADA PER LES COMUNITATS

IU-ICV-CHA aposta perquè aquesta ajuda es financi amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat, tot i que "sense que estigui subjecta a disponibilitats de caràcter pressupostari", però la seva gestió correspondria a les comunitats autònomes i als serveis socials municipals, que podrien mantenir altres prestacions econòmiques complementàries per a la mateixa finalitat.

D'aquesta manera, s'"harmonitzaria" en tot el país l'accés a una mateixa prestació davant de la necessitat dels ciutadans. Tot i això, l'establiment d'aquesta renda mínima de ciutadania sí comportaria la supressió d'altres prestacions o ajudes econòmiques a càrrec de l'Estat amb el mateix objectiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés