Publicat 07/05/2016 13:00CET

IU exigeix un de cada sis llocs per als seus candidats en les negociacions amb Podem

MADRID, 7 maig (EUROPA PRESS) -

Izquierda Unida vol que els seus candidats ocupin un de cada sis llocs de sortida en les llistes que es puguin acordar amb Podem per a les eleccions del pròxim 26 de juny, fet que suposaria poder arribar als nou o deu diputats al Congrés dels Diputats amb els mateixos resultats que van obtenir les dues formacions al desembre, sense tenir les confluències de Catalunya, Galícia i la Comunitat València.

Tant el diputat d'IU-Unidad Popular, Alberto Garzón, com el secretari d'Organització, Adolfo Barrena, han anunciat aquest dissabte que encara no hi ha acord amb el partit de Pablo Iglesias per compartir llistes electorals i les negociacions prosseguiran durant la setmana que ve, amb la data límit del termini legal per registrar coalicions davant del ministeri de l'Interior, divendres dia 13. Tot i això, Podem ha anunciat que consultarà les seves bases els dies 10 i 11, per la qual cosa el pacte hauria d'estar tancat abans.

En qualsevol cas, els dirigents d'IU han avançat al Consell Polític Federal que el seu objectiu és que pertanyin al seu partit una sisena part dels diputats que la coalició aconsegueixi el 26 de juny, malgrat que IU, amb els resultats de desembre, aporta un quart dels vots a l'acord. El 20 de desembre, Podem va obtenir tres milions de vots respecte del gairebé milió de vots d'IU, tot i que Garzón ha explicat que limiten la seva petició a un sisena part dels llocs per facilitar l'acord.

Segons la seva opinió, elements "secundaris" com les llistes o els escons no poden impedir aquest acord electoral, amb el qual creu que estarien en possibilitat fins i tot de "guanyar" les pròximes eleccions. "Entenem que arribarem a un acord, però fa falta un esforç més. No hi ha frustració ni resignació", ha garantit malgrat que ja ha expirat el primer termini que s'havien marcat per tenir l'acord.

Barrena, responsable directe de les negociacions, ha explicat que hi ha una sèrie de qüestions que, tot i que les converses no estan tancades, sí estan fora de tota discussió, com la fórmula legal de la coalició electoral per al pacte o el fet que es tracti d'una aliança estatal entre les dues formacions, oberta a més a altres partits que s'hi vulguin sumar.

LIDERATGES, IDENTITATS I PROGRAMES DIFERENTS

També està "taxativament" acordat el reconeixement de les diferents forces polítiques, que "es respecten", mantenen les seves "identitats diferents", lideratges diferents i plantejaments programàtics diferents", amb la necessitat que aquestes diferències "es visibilitzi durant el procés electoral".

Pel que fa al grup parlamentari resultant d'aquestes eleccions, ha assenyalat que haurà de tractar-se d'un grup federal en el qual els diputats d'IU comptin amb "autonomia", es reconegui cada partit i es respecti també a les Corts Generals la seva "visibilitat" i lideratges.

Amb tot, segueixen oberts els "esculls o obstacles" que es presentaven més difícils des del principi, com la marca electoral, les paperetes o les llistes. Tampoc està tancada la campanya electoral que es faria, en la qual volen que es reconegui també la "identitat, trajectòria, lideratge i les seves possibles diferències programàtiques". La idea és fer campanyes diferenciades amb actes conjunts.

Garzón ha insistit que l'objectiu ha de ser sempre un "bon acord" i no limitar-se a quelcom "imprecís o no nítid", per la qual cosa ha fet una crida "a la calma". "Estem a prop de poder arribar a un acord satisfactori, però això obliga a ser més hàbils i audaços", ha insistit.

POSSIBLE NOVA CONSULTA

En qualsevol cas, qualsevol acord que es s'assoleixi haurà de ser ratificat la setmana que ve per la presidència Federal d'IU, que a més decidirà respecte a la possibilitat de fer una nova consulta a les bases després de la ja tancada la setmana passada, en què els militants i simpatitzants van donar suport amb un 84,5 % al pacte amb Podem.

Garzón ha restat importància a les crítiques internes que genera aquesta aliança, a les quals ha reconegut "tota la legitimitat del món" però creu que no representen ni els seus militants ni els seus votants, "que veuen amb il·lusió la possibilitat d'un acord".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés