Publicat 9/7/2019 14:54:55 +02:00CET

ITW conclou que el judici de l'1-O ha estat un procés "a les idees polítiques" i que hi va haver vulneracions

Presentació de l'informe d'observació de la plataforma ITW
EUROPA PRESS

L'informe d'observació servirà de base per elevar un document a l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

La plataforma International Trial Watch - Catalan referendum case (ITW) ha ressaltat en el seu informe final d'observació que el judici pel procés sobiranista al Tribunal Suprem ha estat "un judici a les idees polítiques dels encausats" i que se'ls ha jutjat per ser qui són i no per l'antijuridicitat de les seves conductes.

En una roda de premsa per presentar les conclusions, un dels portaveus de la plataforma, Iñaki Rivera, ha destacat que l'informe, que es basa en l'observació d'uns 60 experts, demostra que Espanya "s'ha convertit definitivament en un estat desobedient" del dret internacional sobre drets humans, en fer cas omís al grup de treball sobre detencions arbitràries de les Nacions Unides.

L'informe té el suport d'una vintena d'entitats, com Avocats Européens Démocrates (AED); Centro de Estudios Legales y Sociales de Argentina; Centro de documentación y denuncia de la tortura (Madrid); l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans; Antigone - Associazione per i diritti e le garanzie nel sistema penale (Itàlia) i el Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia, entre d'altres.

Les conclusions de l'informe, que han estat ressaltades en la roda de premsa pels portaveus d'ITW Iñaki Rivera i Mercè Barceló, consideren que les acusacions "han estat incapaces de determinar quan i on va tenir lloc l'alçament com a acció base dels delictes de rebel·lió i sedició".

Rebutgen que s'hagi pogut demostrar "la violència ni les accions tumultuàries" i constaten que no concorren els elements bàsics d'aquests tipus penals, ni la idoneïtat davant les conductes encausades per assolir les finalitats de cada delicte.

Sobre el cas de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, consideren que la conducta criminal que se'ls atribueix "estava protegida per l'exercici de drets fonamentals" i que actuaven emparats per la llibertat ideològica, el dret de reunió i la llibertat d'expressió.

En concret, consideren que Forcadell, en la seva actuació com a presidenta del Parlament, "estava emparada" per la prerrogativa de la inviolabilitat parlamentària i pel dret al lliure exercici de càrrec públic.

VIOLACIONS DE GARANTIES

En l'informe també es considera que s'han produït durant la instrucció i el judici oral "nombroses violacions que afecten les garanties del procés penal", amb una afectació a drets fonamentals.

Critiquen aspectes com la vulneració del dret a jutge ordinari determinat per llei, dret de defensa, igualtat d'armes i dret a la llibertat, i critiquen la fragmentació de les investigacions judicials i que la imparcialitat del tribunal s'ha vist "seriosament afectada".

Així mateix, consideren que s'ha vulnerat el dret a llibertat i lamenten que, tal com ha declarat el grup de treball sobre detenció arbitrària, les presons preventives de Sànchez, Cuixart i Junqueras, són "arbitràries perquè els empresonaments es deriven de l'exercici de drets i llibertats fonamentals".

Sobre aquest punt, la representant de la Federació Internacional pels Drets Humans Dominique Nogueras, organisme que va fer d'observador en el judici, ha afirmat en la roda de premsa: "Per a nosaltres és impossible admetre que unes persones siguin privades de llibertat per qüestions d'opinió".

Ara aquest informe servirà per elaborar un 'informe ombra' que s'elevarà a l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (ACNUDH) perquè es tingui en compte en l'examen periòdic universal al que se sotmetrà Espanya en la sessió del Consell de Drets Humans el gener del 2020.

Iñaki Rivera també ha confiat que els magistrats de la Sala Segona del Tribunal Suprem i la resta de parts del judici tinguin en compte aquestes conclusions "abans de pronunciar-se en la propera sentència", a causa de la seva gravetat.