Publicat 03/05/2015 15:05

Itàlia no entrega la llista de pilots participants en els bombardejos

BARCELONA, 3 maig (EUROPA PRESS) -

L'Estat italià no proporcionarà a la titular del Jutjat d'Instrucció 28 de Barcelona una llista dels membres de l'aviació legionària de l'exèrcit italià que van participar en els bombardejos de Barcelona durant la Guerra Civil.

Així ha respost la Corte di Appelo di Roma a la comissió rogatòria enviada pel jutjat barceloní que investiga l'aviació italiana pels bombardejos a Barcelona en el període 1936-39, assegurant que no es pot remetre aquesta llista perquè els arxius del Ministeri de Defensa no tenen "sistema d'actualització", segons la resposta a la qual ha tingut accés Europa Press.

Només s'ha identificat viu el pilot Luigi Gnecchi, de 101 anys i resident a Lecco, que formava part de l'aviació legionària però que, als arxius, no consta si va participar en els bombardejos.

En aquest procediment per crims de guerra, el pilot va ser interrogat en presència del seu advocat pels Carabinieri el 23 de gener de 2015, segons l'escrit de declaració a què ha pogut accedir Europa Press.

A l'interrogatori va explicar que va formar part de l'aviació italiana entre 1935 i 1950, que sempre va ser pilot i que va ser enviat a Espanya el 1937 i el 1938, tot i que es va limitar a fer vols "de reconeixement del territori i comunicacions amb el comandament".

Així, va assegurar que ni ell ni el seu esquadró van participar mai en bombardejos a la ciutat de Barcelona i que, de fet, mai va sobrevolar la ciutat.

Un dels advocats que va presentar la querella per crims de guerra pels bombardejos italians sobre la ciutat de Barcelona, Newton Bozzi, ha lamentat en declaracions a Europa Press que aquesta resposta a la comissió rogatòria de l'Estat italià denota "una falta de col·laboració encoberta" a aclarir el que ha passat, ja que no aporta cap mena d'informació nova.

Així mateix, Bozzi, que va presentar la querella juntament amb l'advocat Jaume Asens, ha assegurat que "Itàlia no vol assumir la seva responsabilitat en els crims del feixisme".

Ha vaticinat que, després d'aquesta resposta a la comissió rogatòria, Itàlia no facilitarà més informació, i ha explicat que estan pendents que la jutgessa de Barcelona acordi una pericial perquè un historiador expert analitzi els arxius de l'aviació italiana.

DENÚNCIA DE 2012

L'Associació AltraItalia, que reuneix els italians antifeixistes que viuen a Barcelona, va presentar el juny de 2012 una denúncia als jutjats de Barcelona contra els comandaments de l'aviació de l'exèrcit italià pels bombardejos de 1937 i 1938 contra la població civil catalana, en què van morir aproximadament 5.000 persones, que el Jutjat 28 va desestimar però que l'Audiència de Barcelona li va ordenar de reobrir.

L'associació va sustentar la seva denúncia en l'evidència que la intervenció de les tropes italianes i armades enviades per Mussolini van ser decisives per al triomf del cop d'estat militar de Franco contra un govern democràticament elegit.

Segons l'escrit, del 13 de febrer de 1937 al 29 de gener de 1939 l'aviació va bombardejar 143 poblacions, causant com a mínim 4.736 morts "en el marc d'un intervenció militar estrangera il·legal, sense que hi hagués cap declaració de guerra per part dels dos estats implicats".

"Només a la ciutat de Barcelona es van llançat un milió de quilos en bombes, i van quedar afectats 1.808 edificis", prossegueix, explicant l'acció de l'esquadra formada per 6.000 combatents i 759 avions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés