Publicat 22/5/2019 20:17:35 +02:00CET

Irene Lozano lliurarà al Bundestag una carta d'Ana Pastor per una moció sobre Catalunya

Irene Lozano: "El nacionalisme no pot ser substitutiu de la cohesió social"
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 22 maig (EUROPA PRESS) -

La secretària d'Estat d'Espanya Global, Irene Lozano, lliurarà aquest dijous al vicepresident del Bundestag alemany, el liberal Wolfgang Kubicki, una carta signada per l'expresidenta del Congrés Ana Pastor en la qual expressa "preocupació" per la decisió de la Cambra d'admetre a tràmit una moció sobre Catalunya que posa en dubte l'Estat de Dret a Espanya, han informat fonts d'Espanya Global.

La missiva, impulsada pel Ministeri d'Exteriors, la va signar i va enviar Ana Pastor el dia 20, un dia abans de deixar de ser presidenta del Congrés. La carta va ser enviada a l'Ambaixada d'Espanya a Alemanya perquè Lozano la lliuri en persona.

En declaracions als periodistes a Berlín, Lozano ha destacat el paper de l'expresidenta, especialment per "les mentides que s'aboquen en la moció", que va ser presentada pel partit Die Linke --L'Esquerra--.

En la seva carta, Pastor es mostra preocupada per la possibilitat que el Bundestag debati sobre Catalunya "en uns termes que posen en dubte la democràcia i l'Estat de Dret d'un país soci i amic com l'espanyol" i ho interpreta com "una conseqüència del fenomen de la desinformació", segons un extracte del text, al que ha tingut accés Europa Press.

En aquest sentit, diu als seus interlocutors que hi ha "certs grups partidaris de la independència de Catalunya" que "sembren notícies falses que tracten de fer fallida la integritat territorial d'Espanya, la convivència, la democràcia liberal i fins i tot el projecte europeu".

Encara que reconeix que ningú està exempt d'aquest fenomen, afegeix que el que li preocupa és que un Parlament "es faci ressò de les múltiples falsedats que la citada moció recull sobre Espanya", i afegeix que aquesta és "una democràcia plena i fort" amb un Estat de Dret en el qual estan plenament vigents les llibertats i drets del marc europeu.

A més, l'agenda de Lozano a Berlín ha inclòs reunions amb el primer secretari del Grup de l'SPD, Carsten Schneider i amb el secretari d'Estat per a Europa, Michael Roth (SPD), així com amb el portaveu del Govern federal, Steffen Seibert.

Segons Lozano, els seus interlocutors al Govern alemany han tornat a confirmar que mai enviarien observadors internacionals a un país amic, soci i aliat com és Espanya.

A més, creu que, quan s'explica que el judici als promotors del procés es retransmet en 'streaming' i que els acusats tenen els drets garantits fins al punt d'haver pogut prendre possessió com a parlamentaris, i tenen cada vegada més clar que la campanya d'independentisme forma part de les 'fake news'.

Lozano ha precisat el més important ha estat traslladar a les autoritats i a l'opinió pública alemanya que el problema és "fonamentalment de convivència entre els catalans" i que el Govern espanyol aposta "per la concòrdia i la convivència".

És més, els seus interlocutors li han traslladat que en la societat alemanya no hi ha consciència d'aquesta divisió de la societat catalana.

Pel que fa a la moció, ha assegurat que els seus interlocutors no li donen rellevància i que és possible que no arribi a debatre's. No obstant això, l'Espanya Global no vol deixar passar cap cas en el qual les campanyes independentistes puguin tenir incidència i vol proveir amb arguments als partits alemanys. Per a això, el viatge inclou també entrevistes amb mitjans de comunicació alemanys.