Publicat 23/5/2019 9:20:42 +02:00CET

Irene Lozano entrega aquest dijous al Bundestag una carta d'Ana Pastor per una moció sobre Catalunya

Irene Lozano viatja aquest dimarts a Berlín amb el focus posat en les "campanyes de desinformació" de l'independentisme
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 23 maig (EUROPA PRESS) -

La secretària d'Estat d'Espanya Global, Irene Lozano, entregarà aquest dijous al vicepresident del Bundestag alemany, el liberal Wolfgang Kubicki, una carta signada per l'expresidenta del Congrés Ana Pastor en la qual expressa "preocupació" per la decisió de la Cambra d'admetre a tràmit una moció sobre Catalunya que posa en dubte l'estat de dret a Espanya, han informat les fonts d'Espanya Global.

La missiva, impulsada pel Ministeri d'Exteriors, la va signar i va enviar Ana Pastor el dia 20, un dia abans de deixar de ser presidenta del Congrés. La carta va ser enviada a l'Ambaixada d'Espanya a Alemanya perquè Lozano la entregui en persona. En declaracions als periodistes a Berlín, Lozano ha destacat el paper de l'expresidenta, especialment per "les mentides que s'aboquen en la moció", que va ser presentada pel partit Die Linke --L'Esquerra--.

En la seva carta, Pastor es mostra preocupada per la possibilitat que el Bundestag debati sobre Catalunya "d'uns termes que posen en dubte la democràcia i l'estat de dret d'un país soci i amic com l'espanyol" i ho interpreta com "una conseqüència del fenomen de la desinformació", segons un extracte del text, al qual ha tingut accés Europa Press.

En aquest sentit, diu als seus interlocutors que hi ha "certs grups partidaris de la independència de Catalunya" que "sembren notícies falses que miren d'enfonsar la integritat territorial d'Espanya, la convivència, la democràcia liberal i fins i tot el projecte europeu".

Encara que reconeix que ningú no està exempt d'aquest fenomen, afegeix que el que li preocupa és que un Parlament "es faci ressò de les múltiples falsedats que la citada moció recull sobre Espanya", i afegeix que aquesta és "una democràcia plena i forta" amb un estat de dret en el qual estan plenament vigents les llibertats i drets del marc europeu.

A més de Kubicki, l'agenda de Lozano a Berlín ha inclòs les reunions amb el primer secretari del Grup de SPD, Carsten Schneider i amb el secretari d'Estat per a Europa, Michael Roth (SPD), així com amb el portaveu del Govern federal, Steffen Seibert.

Segons Lozano, els seus interlocutors al Govern alemany han tornat a confirmar que mai no enviarien observadors internacionals a un país amic, soci i aliat com és Espanya. A més, creu que, quan s'explica que el judici als promotors del procés es retransmet en 'streaming' i que els acusats tenen els drets garantits fins al punt d'haver pogut prendre possessió com a parlamentaris tenen cada vegada més clar que la campanya d'independentisme forma part de les 'fake news'.

Lozano ha precisat que el més important ha estat traslladar a les autoritats i a l'opinió pública alemanya que el problema és "fonamentalment de convivència entre els catalans" i que el Govern espanyol aposta "per la concòrdia i la convivència". És més, els seus interlocutors li han traslladat que a la societat alemanya no hi ha consciència d'aquesta divisió en el si de la societat catalana.

Quant a la moció, ha assegurat que els seus interlocutors no li donen rellevància i que és possible que no arribi a debatre's. No obstant això, l'Espanya Global no vol deixar passar cap cas en el qual les campanyes independentistes puguin tenir incidència i vol proveir amb arguments als partits alemanys. Per a això, el viatge inclou també entrevistes amb mitjans de comunicació alemanys.

MATERIAL PER REBATRE LES "CAMPANYES"

En les diverses reunions, Lozano fa servir el material que ha preparat el seu departament, i que s'ha enviat també a diverses Ambaixades i Consolats, per refutar algunes afirmacions dels independentistes catalans, des del lema "Espanya ens roba" fins al que l'ONU reconeix el dret d'autodeterminació o l'"opressió" de Catalunya des de la guerra del 1714.

Així, en ell es recull que Catalunya és la comunitat autònoma més rica, que la recaptació que obté l'Estat de Catalunya és conseqüència del sistema proporcional de distribució i que és també la comunitat que més finançament ha rebut de l'Estat (80.000 milions des del 2012), que té un fons per a les comunitats autònomes amb necessitats financeres.

També es deixa clar que la Constitució no recull el dret d'autodeterminació, que hi ha vies legals per reformar-la i que és plenament democràtica i va tenir el l'ampli suport dels catalans el 1978. Quant al dret d'autodeterminació, recorda que l'ONU el contempla per als pobles oprimits o colònies, mentre que Catalunya està reconeguda com una de les comunitats autònomes d'Espanya, amb institucions pròpies i una societat bilingüe.

Rebat també la tesi que l'independentisme sigui majoria a Catalunya i que a Espanya no hi hagi llibertat d'expressió o una veritable democràcia, citant índexs internacionals.

el més llegit

 1. 1

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 2. 2

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dilluns que el passat

 3. 3

  Coronavirus.- Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 4. 4

  Successos.- Un ferit greu en bolcar un carretó elevador a Molins de Rei (Barcelona)

 5. 5

  Albiach creu que hi podrà haver taula de diàleg abans de l'estiu si tot continua "a bon ritme"