Publicat 23/05/2019 09:20

Irene Lozano entrega aquest dijous al Bundestag una carta d'Ana Pastor per una moció sobre Catalunya

Irene Lozano viatja aquest dimarts a Berlín amb el focus posat en les "campanyes de desinformació" de l'independentisme
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 23 maig (EUROPA PRESS) -

La secretria d'Estat d'Espanya Global, Irene Lozano, entregar aquest dijous al vicepresident del Bundestag alemany, el liberal Wolfgang Kubicki, una carta signada per l'expresidenta del Congrés Ana Pastor en la qual expressa "preocupació" per la decisió de la Cambra d'admetre a trmit una moció sobre Catalunya que posa en dubte l'estat de dret a Espanya, han informat les fonts d'Espanya Global.

La missiva, impulsada pel Ministeri d'Exteriors, la va signar i va enviar Ana Pastor el dia 20, un dia abans de deixar de ser presidenta del Congrés. La carta va ser enviada a l'Ambaixada d'Espanya a Alemanya perqu Lozano la entregui en persona. En declaracions als periodistes a Berlín, Lozano ha destacat el paper de l'expresidenta, especialment per "les mentides que s'aboquen en la moció", que va ser presentada pel partit Die Linke --L'Esquerra--.

En la seva carta, Pastor es mostra preocupada per la possibilitat que el Bundestag debati sobre Catalunya "d'uns termes que posen en dubte la democrcia i l'estat de dret d'un país soci i amic com l'espanyol" i ho interpreta com "una conseqüncia del fenomen de la desinformació", segons un extracte del text, al qual ha tingut accés Europa Press.

En aquest sentit, diu als seus interlocutors que hi ha "certs grups partidaris de la independncia de Catalunya" que "sembren notícies falses que miren d'enfonsar la integritat territorial d'Espanya, la convivncia, la democrcia liberal i fins i tot el projecte europeu".

Encara que reconeix que ningú no est exempt d'aquest fenomen, afegeix que el que li preocupa és que un Parlament "es faci ress de les múltiples falsedats que la citada moció recull sobre Espanya", i afegeix que aquesta és "una democrcia plena i forta" amb un estat de dret en el qual estan plenament vigents les llibertats i drets del marc europeu.

A més de Kubicki, l'agenda de Lozano a Berlín ha incls les reunions amb el primer secretari del Grup de SPD, Carsten Schneider i amb el secretari d'Estat per a Europa, Michael Roth (SPD), així com amb el portaveu del Govern federal, Steffen Seibert.

Segons Lozano, els seus interlocutors al Govern alemany han tornat a confirmar que mai no enviarien observadors internacionals a un país amic, soci i aliat com és Espanya. A més, creu que, quan s'explica que el judici als promotors del procés es retransmet en 'streaming' i que els acusats tenen els drets garantits fins al punt d'haver pogut prendre possessió com a parlamentaris tenen cada vegada més clar que la campanya d'independentisme forma part de les 'fake news'.

Lozano ha precisat que el més important ha estat traslladar a les autoritats i a l'opinió pública alemanya que el problema és "fonamentalment de convivncia entre els catalans" i que el Govern espanyol aposta "per la concrdia i la convivncia". És més, els seus interlocutors li han traslladat que a la societat alemanya no hi ha conscincia d'aquesta divisió en el si de la societat catalana.

Quant a la moció, ha assegurat que els seus interlocutors no li donen rellevncia i que és possible que no arribi a debatre's. No obstant aix, l'Espanya Global no vol deixar passar cap cas en el qual les campanyes independentistes puguin tenir incidncia i vol proveir amb arguments als partits alemanys. Per a aix, el viatge inclou també entrevistes amb mitjans de comunicació alemanys.

MATERIAL PER REBATRE LES "CAMPANYES"

En les diverses reunions, Lozano fa servir el material que ha preparat el seu departament, i que s'ha enviat també a diverses Ambaixades i Consolats, per refutar algunes afirmacions dels independentistes catalans, des del lema "Espanya ens roba" fins al que l'ONU reconeix el dret d'autodeterminació o l'"opressió" de Catalunya des de la guerra del 1714.

Així, en ell es recull que Catalunya és la comunitat autnoma més rica, que la recaptació que obté l'Estat de Catalunya és conseqüncia del sistema proporcional de distribució i que és també la comunitat que més finanament ha rebut de l'Estat (80.000 milions des del 2012), que té un fons per a les comunitats autnomes amb necessitats financeres.

També es deixa clar que la Constitució no recull el dret d'autodeterminació, que hi ha vies legals per reformar-la i que és plenament democrtica i va tenir el l'ampli suport dels catalans el 1978. Quant al dret d'autodeterminació, recorda que l'ONU el contempla per als pobles oprimits o colnies, mentre que Catalunya est reconeguda com una de les comunitats autnomes d'Espanya, amb institucions prpies i una societat bilingüe.

Rebat també la tesi que l'independentisme sigui majoria a Catalunya i que a Espanya no hi hagi llibertat d'expressió o una veritable democrcia, citant índexs internacionals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés