Actualitzat 6/12/2019 14:30:00 +00:00 CET

Les protestes a l'Iraq ja deixen almenys 460 morts i més de 20.000 ferits

Protestas en Irak
REUTERS / ALAA AL-MARJANI

BAGDAD, 6 des. (Reuters/EP) -

Almenys 460 persones han mort i més de 20.000 han resultat ferides des de l'esclat de les protestes a l'Iraq, segons un últim balanç que ha donat a conèixer aquest divendres l'Alta Comissió Iraquiana per als Drets Humans, una organització semioficial responsable del seguiment de víctimes durant les manifestacions.

Durat les protestes s'han detingut unes 2.650 persones, de les quals només 160 continuen sota custòdia, segons el portaveu de l'organització, Ali al-Bayati.

Les protestes, que van començar a l'octubre, exigeixen una reforma política total a l'Iraq per enderrocar la corrupció endèmica al país i la desigualtat en la distribució dels beneficis del petroli. Sol·liciten la dimissió del Govern, la dissolució del Parlament i, en termes generals, la desaparició del sistema polític establert després de la invasió dels Estats Units el 2003.

La majoria de les víctimes mortals són conseqüència de la repressió exercida per les forces de seguretat, que han emprat amb assiduïtat munició real per dispersar els manifestants. El Govern ha defensat aquesta resposta perquè ha assegurat que entre els manifestants hi havia "delinqüents amagats" que pretenien fer servir armes de foc.