Publicat 14/5/2020 10:19:21 +02:00CET

IPC.- La inflació a Catalunya va pujar un 0,3% a l'abril i la taxa interanual va ser d'un -0,7%

Rebaixes, compres, comerç, consum, roba, moda, botiga, preus, IPC
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus del Consum (IPC) va pujar tres desenes a l'abril a Catalunya pel repunt experimentat per la moda, i la taxa interanual es va situar en el 0,7%, segons dades fetes públics aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística.

En el conjunt d'Espanya, la inflació també va pujar un 0,3% a l'abril en relació al mes anterior i va retallar set desenes la seva taxa interanual, fins al -0,7%, la qual cosa va portar a aquest indicador a entrar en taxes negatives per primera vegada des d'agost de 2016 i a la seva menor taxa des de juny d'aquest mateix any.

D'aquesta manera, Catalunya se situa en el mateix valor que la mitjana nacional, mentre que la caiguda interanual dels preus va ser més intensa en altres comunitats, com Aragó i Castella-la Manxa, amb un -1,2%.

Els preus que més van pujar a l'abril, i amb diferència, van anar els de la moda i el calçat, amb un repunt del 10,3% respecte a març, seguits, a gran distància, pels dels aliments i begudes no alcohòliques, que ho van fer un 1,5%.

Per contra, els preus que més van baixar van ser els del transport, que es van reduir un 3,5% respecte al mes anterior, i els de l'habitatge, que van caure un 1,7%.

L'INE ha explicat que la declaració de l'estat d'alarma ha provocat una situació "inèdita" en la producció de l'IPC del mes d'abril, ja que és la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis de consum no estan disponibles per a la seva adquisició o només ho estan a través de la web.

A això cal afegir que la recollida dels preus s'ha hagut de realitzar íntegrament per mètodes telemàtics, de manera que per al càlcul de l'IPC d'abril s'han hagut d'estimar el 30% dels preus a nivell nacional.

PROVÍNCIES

Per províncies, Girona i Tarragona van experimentar una caiguda de la inflació a l'abril respecte a març de dues desenes, mentre que els preus van pujar cinc desenes a Barcelona i es van mantenir a Lleida.

Quant a la taxa interanual, aquesta va experimentar la seva major caiguda a Tarragona, amb un -1,5%, seguida per Girona (-1,3%) i Lleida (-1%), mentre que el descens va ser més suau a Barcelona, amb una reculada del -0,5%.

Contador