Actualitzat 07/08/2014 12:46

Investiguen si hi va haver delicte en les expulsions en calent a la tanca de Melilla

Marroquías en la valla de Melilla
Foto: PRODEINONG

MELILLA, 7 Ago. (EUROPA PRESS)

El Jutjat de primera instància i d'Instrucció número 2 de Melilla ha acceptat obrir diligències prèvies per investigar la possible responsabilitat i comissió de delictes en l'acció de policies marroquins i efectius de la Guàrdia Civil durant les expulsions en calent que es van produir a Melilla durant la nit del passat 18 de juny, segons ha informat aquest dijous Andalusia Acull, associació denunciant d'aquests fets juntament amb la Federació de SOS Racisme i Prodein Melilla.

   En un comunicat, l'organització explica que aquesta decisió s'ha adoptat en resposta a la querella presentada per aquestes tres ONG a partir d'un vídeo gravat "en què s'aprecia com forces auxiliars marroquines, dins del territori espanyol, apallissen una persona immigrant", així com que els fets són observats per "un cotxe de la Guàrdia Civil, que no intervé per detenir l'acció violenta".

   "A continuació, al mateix vídeo, es veu clarament com policies del Marroc i guàrdies civils, a l'espai entre tanques, per tant dins del territori espanyol, condueixen un grup d'immigrants per tornar-los en calent", una acció que, segons explica el coordinador de l'equip jurídic d'Andalusia Acull, José Luis Rodríguez Candela, podria ser "constitutiva de diversos delictes" segons entén el jutge de Melilla.

   Segons Andalusia Acull, el magistrat instructor de la querella sol·licitarà a la Comandància de la Guàrdia Civil que identifiqui els agents que es van desplaçar a la tanca la nit dels fets, així com que informi sobre el protocol d'acció seguit aquell dia i les ordres completes rebudes pels guàrdies civils sobre la manera de procedir amb els immigrants. "El jutge també ha ordenat girar comissió rogatòria al Marroc perquè identifiqui els efectius que van participar en l'acció dins el territori espanyol", afegeix Rodríguez Candela.

   Per al lletrat, la decisió del Jutjat de Melilla "reforça la tesi defensada per un grup de juristes que afirma que s'estarien cometent violacions sistemàtiques dels drets fonamentals, de les lleis espanyoles i de la normativa europea a la zona fronterera de Melilla i Marroc".

   Per part de la Federació de SOS Racisme, Mikel Mazkiaran aplaudeix que s'hagi decidit investigar aquesta expulsió en calent i ressalta la importància de la prova del vídeo, que "ha estat una peça clau per moure aquesta acció sens dubte". "Teníem testimonis, coneixíem casos anteriors que podrien ser constitutius de delicte, però les imatges parlen soles", argumenta.

   "A partir del vídeo, de les diligències, i els testimonis, el Jutjat de Melilla estarà en condicions de determinar si es van cometre els delictes de lesions, tracte degradant, coaccions contra els drets individuals i contra el deure d'impedir la comissió de delictes, i prevaricació, tots ells llistats pel magistrat a la seva sentència d'incoació de les diligències prèvies", postil·la el lletrat.

   En la mateixa línia s'ha manifestat el president de Prodein Melilla, José Palazón, qui entén que amb la decisió del Jutjat "la societat civil ha guanyat terreny en defensa dels drets humans a la frontera sud d'Europa".

   "Aquesta querella obre un important precedent a Espanya i Europa perquè ens permetrà aclarir el que és legal o no en procedir les forces de seguretat espanyoles i marroquines quan hi ha un episodi com el del dia 18 de juny. Nosaltres tenim el nostre judici i ho tenim clar, però creiem que li toca a la justícia dictar el seu semblar a partir dels fets tan lamentables a través de les imatges del vídeo que aportem. Espanya i Europa no es poden permetre una altra acció al marge de la legalitat, del respecte als drets humans i de les garanties fonamentals", esgrimeix Palazón.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés